Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία στο μάτι της αγοράς

Το είδος της υποδοχής που θα επιφυλάξει η αγορά στο ντιλ της Alpha με τη Eurobank και στην εμπλοκή του Κατάρ θα προσδιοριστεί από δύο σημεία. Ποια είναι.

Η συμφωνία στο μάτι της αγοράς
Κατ’ αρχάς, να πούμε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους.

Το διαφαινόμενο ντιλ της Alpha Bank με τη Eurobank, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει περάσει από διάφορα στάδια, δεν γίνεται με στόχο να προκύψει η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με βάση το ενεργητικό.

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών μπορεί να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο και η νέα τράπεζα που θα προκύψει να είναι όντως η μεγαλύτερη, όμως η αλήθεια είναι άλλη.

Το ντιλ γίνεται υπό την πίεση της αγοράς για να σωθούν οι δύο τράπεζες και βασικά η Eurobank, η οποία βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση επειδή έχει περισσότερα ελληνικά ομόλογα και μεγαλύτερη έκθεση σε κατηγορίες δανείων υψηλότερου ρίσκου.

Αν η πληροφόρησή μας είναι σωστή, οι δύο τράπεζες έχουν συνολικά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 11 δισ. ευρώ και πλέον, ενώ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών (PSI) με 8 δισ. ευρώ περίπου.

Δεν είναι μικρό νούμερο.

Επιπλέον, οι δύο τράπεζες χρωστάνε περίπου 2 δισ. ευρώ στο Δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους αθροιστικά κυμαίνεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ με βάση το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών την περασμένη Παρασκευή.

Ακόμα κι αν η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών γίνει σε 2 ή σε 3 χρόνια, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί γιατί θα μπορούσε η αρμόδια κοινοτική διεύθυνση να τους ζητήσει να αποδείξουν ότι μπορούν να βρουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, δεν νομίζουμε ότι αυτό το θέμα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην έγκριση του ντιλ από τη στιγμή όπου στόχος των ελληνικών και των κοινοτικών αρχών είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για την αγορά, η οποία θα περιμένει να πληροφορηθεί τι έχει κατά νου να κάνει με τις προνομιούχες μετοχές το νέο διοικητικό σχήμα.

Μια και αναφερθήκαμε στο διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι ασυνήθιστο να έχει δύο διευθύνοντες συμβούλους, όπως έχει διαρρεύσει.

Ως αρχή μπορεί να γίνει αποδεκτό από την αγορά, αλλά ως συνέχεια δεν θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά.

Όμως, τα δύο βασικά σημεία όπου θα εστιαστεί η προσοχή της αγοράς και τα οποία θα κρίνουν την υποδοχή του ντιλ είναι τα ακόλουθα, με βάση τα συμφραζόμενα στελεχών της:

Πρώτον, πόσα λεφτά και πού θα βάλει η εταιρεία από το Κατάρ και πόσα οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank και της Eurobank.

Πιο συγκεκριμένα, η αγορά θα περιμένει να δει πόσα λεφτά θα βάλει το Κατάρ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και σε ποια τιμή.

Η τελευταία θα στείλει σήμα για το πού βλέπει ένας ισχυρός στρατηγικός επενδυτής τον πυθμένα της μετοχής.

Με δεδομένο ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ομολόγων και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ της BlackRock Solutions, η συμμετοχή του Κατάρ με ένα σημαντικό ποσό θα ήταν πολύ καλή εξέλιξη για το νέο σχήμα και εν γένει για την ελληνική οικονομία.

Ακόμη κι αν το ποσό ήταν αρχικά απλώς ικανοποιητικό για τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος, π.χ. 500 εκατ. ευρώ, θα γινόταν θετικά αποδεκτό από την αγορά αν συνοδευόταν από δέσμευση του Κατάρ για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε λίγους μήνες από σήμερα για πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Αντίθετα, αρκετοί στην αγορά δεν θα έβλεπαν με τόσο καλό μάτι τυχόν ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές, π.χ. της Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ με το Κατάρ.

Ο λόγος είναι ότι το μετατρέψιμο ομόλογο είναι υποχρέωση της τράπεζας και μπορεί κάλλιστα να μη μετατραπεί ποτέ σε μετοχές και επομένως ο αγοραστής του μετατρέψιμου είναι πιστωτής και όχι μέτοχος.

Η λογική υπαγορεύει ότι το Κατάρ θα προτιμούσε να αγοράσει σήμερα κάποιο μετατρέψιμο ομόλογο της Alpha Bank
και να περιμένει να δει τι θα γίνει με το PSI και την BlackRock Solutions πριν κάνει την επόμενη κίνηση.

Δεύτερον, σε πόσο μεγάλες περικοπές λειτουργικού κόστους, π.χ. κλείσιμο καταστημάτων, στην Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει το νέο σχήμα.

Αναμφισβήτητα, οι πωλήσεις κάποιων θυγατρικών των δύο τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού για την άντληση κεφαλαίων και τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Όμως, η αγορά θα επικεντρωθεί αρκετά στη μείωση του λειτουργικού κόστους των δύο ομίλων, ιδίως στη χώρα μας, με τα υψηλόβαθμα στελέχη να προσπαθούν εύλογα να ισορροπήσουν μεταξύ των αντιδράσεων στο εσωτερικό και της ανάγκης να πειστεί η επενδυτική κοινότητα.

Το ντιλ της Alpha Bank με τη Eurobank έγινε γιατί το επέβαλε η αγορά.

Η αγορά θα είναι επίσης ο κριτής της επιτυχίας ή της αποτυχίας του ντιλ.

Οι βασικοί μέτοχοι και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών το ξέρουν πολύ καλά και θα κάνουν λογικά ό,τι μπορούν για να μην την απογοητεύσουν.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v