Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν μας τα είπατε τόσο καλά κ. Ντράγκι!

Οι αγορές χαιρέτισαν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Όμως, ο διάβολος κρύβεται μερικές φορές στις λεπτομέρειες.

Δεν μας τα είπατε τόσο καλά κ. Ντράγκι!
Θα τα καταφέρει το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ονόματι OMT, εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του, το SMP, και εν μέρει οι ενέσεις ρευστότητας LTRO I και II;

Κοινώς, θα μπορέσει να μειώσει σε μόνιμη βάση το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, και ταυτόχρονα να εξαλείψει τις ανησυχίες για την αναχρηματοδότησή τους τα επόμενα χρόνια;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι «πιθανόν», αν κρίνουμε από την ευφορία των αγορών χθες, παρά το ράλι των 6 εβδομάδων που προηγήθηκε.

Όμως, τα πράγματα περιπλέκονται κάπως όταν αρχίσει κάποιος να εξετάζει πιο εξονυχιστικά διάφορες πτυχές του νέου προγράμματος που έγιναν γνωστές.

Τόσο εμείς όσο κι άλλοι είχαμε την εντύπωση ότι οι νέες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα χαρακτηρίζονταν από τα μειονεκτήματα των παλαιότερων.

Ένα από τα κυριότερα ήταν η ανάδειξη της ΕΚΤ σε προνομιακό πιστωτή έναντι των ιδιωτών ομολογιούχων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους μιας χώρας.

To ελληνικό «κούρεμα» των ιδιωτών επενδυτών και η εξαίρεση της ΕΚΤ με αφορμή το PSI ήταν η καλύτερη απόδειξη.

Η ΕΚΤ επικαλέστηκε το άρθρο 123 της Συνθήκης της Ε.Ε., που απαγορεύει τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, για να δικαιολογηθεί εκείνη την περίοδο.
Τις τελευταίες μέρες ο Μ. Ντράγκι δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να πετάξει ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων την εξήγηση-δικαιολογία.

Ο «σούπερ Μάριο» ισχυρίστηκε ότι η εντολή της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών ήταν συμβατή με αγορές ομολόγων που είχαν ημερομηνία ωρίμανσης μικρότερη των 3 ετών υπό έκτακτες συνθήκες.

Χθες, ο Μ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο νέο πρόγραμμα ΟΜΤ θα τυγχάνουν ίδιας μεταχείρισης με τους ιδιώτες επενδυτές.

Όμως, ξένα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στο σκέλος των ερωταπαντήσεων διευκρίνισε πως το ίδιο καθεστώς ίσης μεταχείρισης δεν θα ισχύσει για τα ομόλογα που αγοράστηκαν μέσω του προγράμματος SMP, το οποίο τερματίζεται.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν οι απορίες.

Το πρόγραμμα SMP, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010, τερματίζεται μεν, αλλά τα ομόλογα, π.χ. ελληνικά, πορτογαλικά, ιρλανδικά κ.ά., εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 200 δισ. ευρώ, θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η Πορτογαλία υποβάλει αίτημα στον μηχανισμό ESM για υπαγωγή σε πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη στήριξη της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της, θα συμβεί το εξής περίεργο:

Η ΕΚΤ θα κατέχει πορτογαλικά ομόλογα που αγόρασε παλαιότερα υπό το SMP και στα οποία διατηρεί το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και άλλα που θα αγοράσει υπό το ΟΜΤ στερούμενη του προνομίου.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα για να αποφύγουν το «κούρεμα» του PSI.

Oυσιαστικά, τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ και είχαν εκδοθεί πριν από το 2012 αντικαταστάθηκαν από άλλα με τα ίδια ποσοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. κουπόνι, λήξη κ.ά., που εκδόθηκαν φέτος, αν θυμόμαστε καλά.

Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προβεί σε κάτι αντίστοιχο ξανά η ΕΚΤ στο μέλλον;

Η ΕΚΤ υπόσχεται νομική κατοχύρωση για ίση μεταχείριση με τους ιδιώτες επενδυτές για τα ομόλογα που θα αγοραστούν μέσω του ΟΜΤ.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει αυτά τα ομόλογα με νέα, όπως έκανε με τα ελληνικά στο PSI, για να μην «κουρευτούν», παρότι τα αγορασθέντα ομόλογα θα διέπονται από το καθεστώς ίσης μεταχείρισης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη που θα κάνουν αίτηση για βοήθεια στο EFSF-ESM δεν θα είναι σε καλή κατάσταση και τα τραπεζικά συστήματά τους θα εξαρτώνται από την ΕΚΤ για ρευστότητα, σημαίνει ότι η τελευταία μπορεί να επιβάλει την επιθυμία της.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν είναι καλά νέα για την Ελλάδα, που εύλογα περίμενε κάποια ανακούφιση στο μέτωπο του δημοσίου χρέους με αφορμή το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και την άρση του προνομιακού καθεστώτος πιστωτή από την ΕΚΤ.

Όμως, το πιο πιθανό είναι η ΕΚΤ να μην επιθυμεί να δώσει κάτι συγκεκριμένο στην ελληνική πλευρά σε αυτήν τη φάση, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να συμφωνήσει στο πακέτο των περικοπών.

Αν η εξήγηση είναι σωστή, τότε θα πρέπει να αναμένουμε κάποια πρωτοβουλία ανακούφισης του ελληνικού χρέους αν τα μέτρα ψηφιστούν από τη Βουλή και η έκθεση της τρόικας είναι θετική.

Πιθανόν μέσω της επιστροφής των όποιων κερδών αποκόμισε το ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δέσμευση της ΕΚΤ να επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχε στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της ονομαστικής αξίας 10-12 δισ. ευρώ.
Όμως, δεν υπάρχει ανάλογη δέσμευση για τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε μέσω του καταργούμενου προγράμματος SMP.

Kοντολογής, ο Μ. Ντράγκι κέρδισε μεν προσωρινά τις εντυπώσεις με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ.

Όμως, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως η ίση μεταχείριση δημόσιων και ιδιωτών επενδυτών, στα οποία η αγορά θα επικεντρωθεί αργά ή γρήγορα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v