Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aντοχές και «κούρεμα» χρέους!

Στο μέλλον παραπέμπουν το «κούρεμα» των επίσημων δανείων δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, παραπέμποντας σε συζητήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Όμως, λογαριάζουν χωρίς τις αντοχές της Ελλάδας.

Aντοχές και «κούρεμα» χρέους!
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να καταστεί φερέγγυο χωρίς «κούρεμα» των επίσημων δανείων προς τη χώρα.

Ως γνωστόν, αυτή είναι επίσης η θέση του ΔΝΤ (σημ.: οι πηγές μας αναφέρουν ότι η εκταμίευση των 31,3 δισ. ευρώ θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα μέχρι τα 44 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις).

Διάφορα δημοσιεύματα στον γερμανικό, κυρίως, Τύπο όπως και αλλού το τελευταίο διάστημα αναφέρουν ότι οι ιθύνοντες στην ευρωζώνη συζητούν ή και επεξεργάζονται σχέδια για δραστική μείωση του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 100% ή χαμηλότερα, π.χ. 70%, τα επόμενα χρόνια.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν «κούρεμα» των επίσημων δανείων που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. και τοποθετούνται χρονικά την περίοδο 2015-2016, και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της Ε.Ε. είχαν δανείσει 52,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Μάιο του 2010 μέχρι τα τέλη του 2011.

Το ΔΝΤ είχε δανείσει 20,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Το συνολικό ποσό του δανεισμού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ανέρχεται σε 73 δισ. ευρώ περίπου.

Επίσης, η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια ύψους 75,6 δισ. υπό διάφορες μορφές από τον μηχανισμό EFSF και το ΔΝΤ την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2012. Από αυτά, μόλις 1,6 δισ. προερχόταν από το ΔΝΤ.

Τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα θα ανέλθουν λίγο κάτω από τα 145 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014.

Ο δανεισμός από το ΔΝΤ ανέχεται σε 20 δισ. ευρώ περίπου μέχρι τότε, ενώ ο σχεδιασμός του μνημονίου ΙΙ προβλέπει επιπλέον δάνεια ύψους 8,2 δισ. από τον οργανισμό το 2015.

Με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 340,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 και σε 350,1 δισ. στα τέλη του 2014.

Με άλλα λόγια, και χωρίς να συνυπολογίσουμε νέα, επιπρόσθετα δάνεια από το EFSF, η E.E. εκτιμάται ότι θα έχει δώσει κάπου 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2014, που αντιπροσωπεύουν το 57% του χρέους της γενικής κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι κανένα σχέδιο αποκατάστασης της φερεγγυότητας του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ μέχρι και το 2020 δεν μπορεί να κριθεί αξιόπιστο αν δεν περιλαμβάνει δραστικές παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους προς την Ε.Ε., αφού τα δάνεια του ΔΝΤ δεν «αγγίζονται».

Υπό αυτήν την έννοια, οι παρεμβάσεις που συζητιούνται στο Eurogroup δεν οδηγούν παρά σε μεσοβέζικη λύση, που θα επανεξεταστεί στο μέλλον, πιθανόν μετά τις γερμανικές εκλογές.

Τα ξένα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για «κούρεμα» την περίοδο 2015-2016, έχουν βάση.

Όπως έχουμε αναφέρει, τέτοιο «κούρεμα» δεν μπορεί να υπάρξει τη στιγμή που ο κυβερνητικός σχηματισμός στη Γερμανία δίνει ιδιαίτερη σημασία στον «ηθικό κίνδυνο».

Κοινώς, συνδέει το «κούρεμα» με χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα και με το ενδεχόμενο άλλες χώρες του Νότου να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση.

Η ανάληψη χρέους ύψους 30-35 δισ. ευρώ από το ποσό που κατευθύνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και τα πασπαλίσματα που θα αποφασίσει το σημερινό Eurogroup, μπορεί σε σημαντικό βαθμό να καλύψει το χάντικαπ, περιορίζοντας ή εξαλείφοντας την ανάγκη για μεγάλο «κούρεμα».

Σε όλα αυτά τα σενάρια, υπάρχει κάτι που πολλοί ξεχνούν:

Τον παράγοντα χρόνο και τις αντοχές του ελληνικού πολιτικοοικονομικού και κοινωνικού συστήματος.

Θα μπορέσει το ελληνικό σύστημα να αντέξει τις συνέπειες του εμπροσθοβαρούς προγράμματος λιτότητας, κι ενώ η οικονομία έρχεται από μια πενταετή ύφεση; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική με βάση τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας, που έχει εκπλήξει πολλούς.

Όμως, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά ανεργίας, που φθάνουν το 33% ανάμεσα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, και με ελλιπές δίχτυ προστασίας.

Η ιστορία άλλων χωρών έχει δείξει ότι όσο περισσότερο δοκιμάζονται οι αντοχές ενός μεγάλου μέρους του λαού τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ατυχήματος.

Κοινώς, ενός τυχαίου γεγονότος, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα, προκαλώντας ανατροπές και διάψευση των προβλέψεων.

Καλοδεχούμενες, λοιπόν, οι συζητήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε κρατικά χέρια το 2015 ή το 2016, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι το ελληνικό σύστημα αντέχει μέχρι τότε.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v