Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O χουλιγκανισμός, η ανομία και η οικονομία

Η αθλητική βία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με το κλείσιμο των γηπέδων για δύο μήνες. Κατά τον ίδιο τρόπο που η φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να παταχθεί, αν η τιμωρία δεν είναι παραδειγματική. Η εφαρμογή των νόμων είναι το ζητούμενο.

O χουλιγκανισμός, η ανομία και η οικονομία

Τι είχες, Γιάννη μου, τι είχα πάντα.

Τον περασμένο Αύγουστο, δεκάδες αυτοκίνητα που μετέφεραν πάνω από 100 Κροάτες οπαδούς διέσχισαν τη μισή Ελλάδα ανενόχλητοι, παρότι οι ελληνικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί σχετικά από τους ξένους συναδέλφους τους, ενώθηκαν με εγχώριους χούλιγκαν στην Αττική και πήγαν στη Ν. Φιλαδέλφεια όπου δολοφόνησαν  τον Μιχάλη Κατσούρη.

Το γεγονός ανέδειξε τις αδυναμίες της αστυνόμευσης της χώρας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας ενώ καρατόμησε μερικούς αξιωματικούς. Όμως, το τελευταίο διάστημα, γίναμε πάλι μάρτυρες μεγάλης έκτασης οπαδικής βίας στον Βόλο και πιο πρόσφατα στου Ρέντη σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ του ΟΣΦΠ και του ΠΑΟ. 

Ο παραλίγο μοιραίος τραυματισμός αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσει τα γήπεδα για τους φιλάθλους επί δίμηνο. Με αυτό τον τρόπο τιμωρεί αφενός όσους έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας και αφετέρου τις ομάδες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια. Εμμέσως όμως παραδέχεται ότι τα μέτρα του Αυγούστου εναντίον της αθλητικής βίας ήταν ανεπαρκή.

Όπως  ανεπαρκής θα αποδειχθεί ο δίμηνος αποκλεισμός των φιλάθλων από τα γήπεδα, αν δεν εφαρμοσθούν οι νόμοι στους χουλιγκάνους των ομάδων που πρωτοστατούν στα επεισόδια. Γιατί η αυστηρή εφαρμογή των νόμων χωρίς εκπτώσεις από την αστυνομία, τους δικαστές και τους πολιτικούς μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, είναι εύκολο να το διαπιστώσει κάποιος από τη συμπεριφορά των Ελλήνων φιλάθλων στο εξωτερικό.

Στον τελικό της Euroleague στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Βερολίνο το 2009, ο αγώνας ήταν πολύ κλειστός και κρίθηκε στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα, μας έλεγε χθες φίλος που ήταν παρών. Μετά από τέτοιο ματς, θα περίμενε κάποιος ένταση μεταξύ των φανατικών των δύο ομάδων, που ήταν οι ίδιοι όπως στην Αθήνα. Κι όμως δεν έγινε το παραμικρό, συμπλήρωσε. «Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν έβλεπαν κάτι αστυνομικούς σαν robocop, που δεν διέκρινες καν το πρόσωπό τους», τόνισε.    

Το ίδιο στέλεχος της αγοράς με πολύχρονη θητεία σε ξένη τράπεζα αναφέρθηκε επίσης σ’ ένα ακόμη παράδειγμα από πραγματικό γεγονός έξω από το γήπεδο της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ.  Η αστυνομία είχε κλείσει κάποιους δρόμους και ένας οδηγός μέσα σ’ ένα ακριβό αυτοκίνητο BMW ή Μercedes άρχισε να διαμαρτύρεται γιατί θα έπρεπε να κάνει τον κύκλο για να πάει εκεί που ήθελε. Τότε, ο μοναδικός αστυνομικός ο οποίος ήταν καβάλα πάνω σ’ ένα μεγάλο άλογο τον πλησίασε και με το γκλοπ του χτύπησε το καπό του αυτοκινήτου που βούλιαξε και του φώναξε να ακολουθήσει τις οδηγίες. Πράγμα, που ο οδηγός χωρίς δεύτερη κουβέντα έκανε.

Το ανωτέρω περιστατικό δείχνει γιατί χώρες όπως η Αγγλία κ.λπ., με παράδοση στον χουλιγκανισμό, έχουν κατορθώσει να τον εξαλείψουν. Απλά, εκεί η αστυνομία δεν παίζει και οι νόμοι εφαρμόζονται. Αντίθετα, στην Ελλάδα, είναι συχνό φαινόμενο να ψηφίζονται νόμοι αλλά να μην εφαρμόζονται στην πράξη για διάφορους λόγους. Οι εκπρόσωποι της τρόικα είχαν να λένε πόσες φορές αναχώρησαν από την Αθήνα, τα χρόνια της κρίσης, με διαβεβαιώσεις ότι τα συμφωνηθέντα θα εφαρμόζονταν, χωρίς αυτό να γίνει πράξη όπως διαπίστωναν στην επιστροφή.

Ακόμη και σήμερα, πόσα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις, επιχειρηματίες κ.λπ. για παραβίαση των κανόνων, νόμων, εισπράττονται; Ένα ποσοστό. 

Εκτός από την πλημμελή εφαρμογή, οι νόμοι είναι συχνά χαλαροί και διάτρητοι. Πόσες φορές οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν πιάσει μαγαζιά εστίασης και άλλες επιχειρήσεις κλπ. να φοροδιαφεύγουν και τους βάζουν πρόστιμα που μπορούν να αποπληρώσουν μετά από λίγες μέρες λειτουργίας;  Ή τους κλείνουν το μαγαζί για λίγες μέρες και μετά επαναλειτουργεί κανονικά;

Είναι προφανές ότι δεν προάγεται η φορολογική συνείδηση με τέτοια νοοτροπία και πρακτικές. Το ίδιο συμβαίνει σε άλλους τομείς, όπου κυριαρχεί η χαλαρή εφαρμογή των νόμων. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η αθλητική βία και η οικονομική ασυδοσία έχουν κάτι κοινό. Τη μη ή πλημμελή εφαρμογή των νόμων.   


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v