Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική, οι ξένοι και οι άλλες τράπεζες

Αν ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Αράπογλου έχει δίκιο για το πού εστιάζουν την προσοχή τους οι θεσμικοί επενδυτές, οι άλλες μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να ετοιμάζονται για το αναπόφευκτο.

Η Εθνική, οι ξένοι και οι άλλες τράπεζες
Αν κάποιος γνώριζε μόνο την ελληνική πραγματικότητα, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει δικαιολογία.

Αν όμως είχε υπόψη του τι γίνεται στον διεθνή περίγυρο, θα έπρεπε να του δώσει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Τόσο κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, που ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Αράπογλου επέμενε σε ένα σημείο:

Οι θεσμικοί επενδυτές, ανέφερε, εστιάζουν την προσοχή τους στην κεφαλαιακή επάρκεια και "αναμένουμε ότι το ελάχιστο όριο του 7,5% περίπου που είχαμε θέσει πριν από την κρίση θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα πάνω σημαντικά".

Στην τηλεδιάσκεψη φέρεται να είχε αναφερθεί στο 8,5% ως ελάχιστο όριο για τράπεζες όπως η Εθνική, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές.

Ο κ. Αράπογλου αναφερόταν προφανώς στον βασικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων, γνωστό ως Equity Tier I, που δεν λαμβάνει υπόψη τα υβριδικά κεφάλαια, τον αέρα (goodwill) κτλ.

Ο βασικός δείκτης κυρίων κεφαλαίων της Εθνικής θα αυξηθεί από 8,3% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2009 στο 10,1% μετά την αύξηση.

Οι αναφορές στον ανωτέρω δείκτη πιθανόν να παραπέμπουν σε τεχνικό ζήτημα στα μάτια του μέσου αναγνώστη-επενδυτή.

Όμως, στα μάτια κάποιου που γνωρίζει πώς σκέφτονται και ενεργούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές το θέμα δεν είναι απλώς τεχνικό.

Είναι, πολύ παραπάνω, θέμα ουσίας για τη μελλοντική πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας είναι επόμενο οι τράπεζες που μπορεί να απορροφήσουν τα μεγαλύτερα χτυπήματα από υποαξίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων κ.λπ. και επισφαλή δάνεια να θεωρούνται πιο ισχυρές και επομένως πιο ελκυστικές στα μάτια των θεσμικών επενδυτών.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να περιμένει κανείς ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα ανταμείψουν περισσότερο αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με άλλα που παρουσιάζουν χαμηλότερο βασικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες;

Σύμφωνα με στέλεχος ξένου οίκου, η Eurobank είχε να δείξει δείκτη ίσο με 7,4%, η Alpha Bank με 6,6% και η Tράπεζα Πειραιώς με 7,5% στα τέλη του α΄ τριμήνου.

Φυσικά, η Τράπεζα Πειραιώς ενίσχυσε πρόσφατα τα ίδια κεφάλαιά της με την πώληση των ιδίων μετοχών και η Eurobank θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τις δικές της.

Αν λοιπόν ο κ. Αράπογλου έχει δίκιο και το ελάχιστο όριο του 7,5% θα πρέπει
να προσαρμοστεί σημαντικά προς τα πάνω, το συμπέρασμα είναι εύ
κολο, ακόμα κι αν θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του κι άλλους παράγοντες, όπως η εσωτερική παραγωγή ιδίων κεφαλαίων και η ποιότητα των δανειακών και άλλων χαρτοφυλακίων κάθε τράπεζας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v