Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων

Σε επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων 1 δισ. θα προχωρήσει η ΕΤΕ, δήλωσε ο Τ. Αράπογλου, σε παρουσίαση της ΑΜΚ της τράπεζας. Τι είπε για εξαγορές, επισφάλειες, ασφαλιστικά ταμεία. Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ.

Εθνική: Επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων
Σε επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Εθνική, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Τάκης Αράπογλου.

Όπως επισήμανε, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί προληπτική κίνηση την κατάλληλη στιγμή.

Βασίζεται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα στις εξελίξεις που αναμένονται στον τραπεζικό κλάδο, στην κεφαλαιακή ευελιξία αλλά και στη συνετή διαχείριση της γενικής αβεβαιότητας, τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε πως η κίνηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής δίνει προβάδισμα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που θα βγουν στις αγορές προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, της κεφαλαιακής ευελιξίας, είπε πως όταν έρθει η ώρα θα δώσει τη δυνατότητα στον όμιλο να επαναφέρει τη μερισματική πολιτική όταν και όποτε γίνει η αποπληρωμή του Δημοσίου, γεγονός που δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Τρίτον, με την κίνηση αυτή ο όμιλος της Εθνικής μπορεί να εκμεταλλευτεί τυχόν αναπτυξιακές ευκαιρίες στην ανατολική Ευρώπη.

"Δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, όμως προβλέπουμε ευκαιρίες τις οποίες δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αράπογλου σημείωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ, όπως έχει ήδη δηλώσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς εάν θα χρηματοδοτήσει κάποιο ταμείο που έχει πρόβλημα στην άσκηση των δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει και και αφήνει ένα "παράθυρο" ανοιχτό. "Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όποιον έχει πρόβλημα, εφόσον χρειαστεί", υπογράμμισε.   

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, που συνεδρίασε νωρίτερα, έδωσε το Ο.Κ. για την ΑΜΚ. Έδωσε επίσης τη δυνατότητα στη διοίκηση να προχωρήσει σε επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει η τράπεζα.

"Το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τη διοίκηση να προσπαθήσει να επαναγοράσει όσο περισσότερους από τους υβριδικούς τίτλους έχει εκδώσει" ανέφερε ο κ. Αράπογλου.  

Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΤΕ υπογράμμισε πως η Εθνική θα προχωρήσει σε προβλέψεις για επισφάλειες στο β΄ τρίμηνο, ανάλογες με αυτές που ενέγραψε στα μεγέθη α΄ τριμήνου.

---Δηλώσεις για εξαγορές

Ο πρόεδρος της Εθνικής τόνισε για τις εξαγορές πως δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο τώρα, αλλά σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις εκτός Ελλάδος, καθώς βλέπουμε ότι σιγά-σιγά κάποιες τράπεζες που έχουν έκθεση στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης θα υποχρεωθούν να συμμαζευτούν.

Δήλωσε ακόμη πως θα υπάρξουν ευκαιρίες σε αγορές που παλαιότερα ήταν ακριβές για εμάς.

Για την Ελλάδα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τίποτα συγκρεκριμένο για εξαγορές και συγχωνεύσεις και αν ποτέ συνέβαινε αυτό ο αποτελεσματικότερος τρόπος θα ήταν η ανταλλαγή μετοχών και όχι τα μετρητά.

---Οι λεπτομέρειες της ΑΜΚ

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης θα εξελιχθεί στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

- Το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να δημοσιευτεί περίπου στις 26 Ιουνίου.

- Οι μετοχές της ΕΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Ιουλίου 2009 (με την προϋπόθεση πάντα της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) 

- Με αυτή την προϋπόθεση, η περίοδος εγγραφών θα διαρκέσει από την 7η μέχρι την 21η Ιουλίου 2009.

- Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει την 3η Αυγούστου 2009.


Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του CEO της Εθνικής αλλά και η έκθεση του διοικητικού συμβουλίου για την αύξηση κεφαλαίου δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v