Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες: Oι ανησυχίες εξανεμίστηκαν!

Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που καθησυχάζουν κι άλλα που αναστατώνουν. Για αρκετούς τραπεζίτες η κίνηση της Alpha Bank να επιστρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση στο Δημόσιο ανήκει στα πρώτα.

Τραπεζίτες: Oι ανησυχίες εξανεμίστηκαν!
Δεν το διαλαλούσαν.

Όμως ήταν κοινό μυστικό ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, ήταν ανήσυχα για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της επιστροφής της κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχαν λάβει οι τράπεζές τους από το Δημόσιο.

Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας προερχόταν από την υποψία πως κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν σαφές ότι θα ήταν πρώτο κόμμα με διαφορά από τη Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα χρησιμοποιούσαν την κρατική ενίσχυση ως πρόσχημα για να βάλουν πόδι στις ιδιωτικές τράπεζες.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ανησυχούσαν πως θα χρησιμοποιούσαν την κρατική ενίσχυση σαν όχημα για να τις κρατικοποιήσουν.

Γι’ αυτόν τον λόγο η απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να επιστρέψει τα 940 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο ανακούφισε όλους και διασκέδασε τις όποιες ανησυχίες τους.

Αν η Alpha Bank έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης για μια τέτοια κίνηση, είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι το ίδιο ισχύει για τις υπόλοιπες ιδιωτικές.

Πιθανή εξαίρεση αποτελούν οι τράπεζες των οποίων η χρηματοοικονομική υγεία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, οι οποίες π.χ. έχουν σχετικά χαμηλό δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση απέναντι στην Εθνική.

Η Εθνική Τράπεζα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα 370 εκατ. ευρώ που πήρε από το Δημόσιο ακόμη και τώρα με δεδομένη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ που ολοκλήρωσε το καλοκαίρι και τα κέρδη που βγάζει.

Όμως, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να επιστραφούν τα κεφάλαια στο Δημόσιο σε μια εποχή που οι δανειακές ανάγκες του τελευταίου είναι υψηλές και οι τράπεζες μπορούν να βρουν εύκολα λεφτά στις διεθνείς αγορές.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν ξανά στο μέλλον την κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάσουν σε υψηλά επίπεδα ως ποσοστό του συνόλου.

Αλλωστε, οι διαρροές στον Τύπο ήθελαν την κεντρική τράπεζα να ανεβάζει τον πήχη για τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 12% μέσα στο 2010 από 6,8% στα τέλη Ιουνίου.

Ως εκ τούτου η άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος επι του θέματος μετρά. Όμως κανείς δεν θα περίμενε στη παρούσα συγκυρία να έφερνε η τελευταία αντιρρήσεις στις αποφάσεις του Δημοσίου.

Πάντως, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Είναι πολύ θετικό που η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην Alpha Bank να αποπληρώσει το Δημόσιο, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες που είχαν αρκετοί τραπεζίτες στην αγορά περί πιθανής χρήσης της κρατικής ενίσχυσης ως Δούρειου Ιππου για την κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v