Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς γκουβέρνο: Οι εντυπώσεις μετράνε!

Η κυβέρνηση έχει δίκιο όταν μιλά για την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Αρκεί φυσικά η ίδια να το εφαρμόζει σε όλες τις εκφάνσεις της.

Προς γκουβέρνο: Οι εντυπώσεις μετράνε!
Το κάναμε κι αυτό σίριαλ.

Αναφερόμαστε στην αποστολή του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επρόκειτο να γίνει μεν χθες, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά τελικά δεν έγινε για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ερωτηθείσα σχετικά χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να στείλει το δικό της Πρόγραμμα Σταθερότητας στις αρχές Ιανουαρίου», προσθέτοντας ότι «δεν το έχουμε λάβει ακόμη».

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν υπήρχε κάποιος προγραμματισμός. Δεν έχει αναβληθεί η αποστολή. Αυτό που γίνεται και συνεχίζεται σήμερα και θα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες είναι η επεξεργασία του Προγράμματος Σταθερότητας, σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΠΣΑ θα υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου.

Τι συμπέρασμα θα έπρεπε να βγάλει οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος τρίτος παρατηρητής έπειτα από όλα αυτά;

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι κάτι συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο που άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην αποστολή του προσχεδίου.

Τι ακριβώς ήταν αυτό θα το μάθουμε αργά ή γρήγορα, αν και όλα παραπέμπουν μάλλον σε επανεκτίμηση της κατάστασης από ελληνικής πλευράς με άγνωστα κριτήρια.

Πάντως, το γεγονός ότι επισήμως τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει την αποστολή του προσχεδίου του ΠΣΑ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα διευκόλυνε τη χθεσινή τοποθέτηση, αφού δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για... κωλοτούμπα.

Κάποιος ίσως αναρωτηθεί γιατί επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα που αρκετοί θα ξεχάσουν σύντομα.

Η απάντηση είναι διπλή.

Πρώτον, γιατί το ΠΣΑ αποτελεί το εισιτήριο της Ελλάδας για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε μια περίοδο όπου η αναξιοπιστία της χώρας έχει πέσει στο ναδίρ.

Επομένως οποιοδήποτε λάθος, επικοινωνιακό ή μη, που συνδέεται με το ΠΣΑ μπορεί να της κοστίσει πολύ ακριβά.

Δεύτερον, γιατί ορισμένες φορές, όπως η ανωτέρω, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι περισσότερο αυτοσχεδιάζει παρά κινείται με βάση κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι απαραίτητα κακός. Υπάρχουν φορές που χρειάζεται, αφού η πιστή εφαρμογή του σχεδίου δεν ενδείκνυται καθότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

Όμως, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση με την αναξιοπιστία της χώρας και τις ανάγκες δανεισμού που υπάρχουν αρκεί ένα «ατύχημα» ή λάθος πολιτικής για να φέρει τα πάνω κάτω.

Ένα τέτοιο λάθος θα ήταν να δοθεί η εντύπωση στις αγορές ότι στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά η κυβέρνηση απλώς αυτοσχεδιάζει.

Είτε προσπαθώντας να μπαλώσει με άλλον τρόπο τις «τρύπες» που αφήνει πίσω η απόσυρση μη δημοφιλών μέτρων στα οποία αντιτάσσονται διάφορες συντεχνίες είτε επιχειρώντας να λάβει μέτρα που να καταλαγιάζουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Η μη αποστολή του προσχεδίου ΠΣΑ στις Βρυξέλλες δεν θα έχει τόση σημασία αρκεί να μη συνδυαστεί με ανάλογα γεγονότα που θα το υπενθυμίσουν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v