Ενωση δυνάμεων για στήριξη νεοφυούς και κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Πώς η Εθνική Τράπεζα μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds συμπράττει με το HIGGS για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Τι αναφέρει ο διευθυντής του HIGGS Σωτήρης Πετρόπουλος.

Ενωση δυνάμεων για στήριξη νεοφυούς και κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Μία συνεργασία η οποία, αν και μετρά μόλις τρία χρόνια, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για όσες είναι προσανατολισμένες στο «κοινωνικό επιχειρείν». Πρόκειται για τη συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας -μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds- και του HIGGS.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής (director) του HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) Σωτήρης Πετρόπουλος, η βάση της συνεργασίας «είναι η αμοιβαία ανταλλαγή καλών πρακτικών και η αλληλοϋποστήριξη των κοινοτήτων που εξυπηρετούμε». 

Κύριε Πετρόπουλε, ποια είναι η βάση συνεργασίας του HIGGS με την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds;

Το HIGGS αποτελεί το 1ο Incubator και Accelerator για Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας, μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμβουλευτική, πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν έντονο το θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα NBG Business Seeds εστιάζει στη στοχευμένη, ολοκληρωμένη υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Το πλαίσιο συνεργασίας είναι αρκετά ευρύ και με σταθερά βήματα ενισχύουμε τους τρόπους συνεργασίας. Εν πρώτοις, προωθούμε προς συμμετοχή στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds οργανώσεις των προγραμμάτων μας που θεωρούμε ότι ταιριάζουν. Ήδη, οργανώσεις που έχουν περάσει από τα προγράμματα του HIGGS, όπως το Givmed και η Dog's Voice έχουν συμμετάσχει και έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό. Ιδιαίτερα χαρούμενοι είμαστε και για τη συνδιοργάνωση κοινών εργαστηρίων όπου οι συμμετέχοντες στα προγράμματα του HIGGS λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη από τους ανθρώπους του NBG Business Seeds, ενώ αντίστοιχα έχουμε ήδη ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο συμβουλευτικής καθοδήγησης συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία της Εθνικής Tράπεζας όπου εμπεριέχουν έντονο το στοιχείο του κοινωνικού αντικτύπου. Αναμένουμε, δε, την επόμενη σχετική συνδιοργάνωση η οποία προγραμματίζεται για τον προσεχή Δεκέμβριο.

Πόσο καιρό υφίσταται η μεταξύ σας συνεργασία; Ποιο ήταν το «ερέθισμα» για να προχωρήσετε σε αυτήν;

Με το NBG Business Seeds συνεργαζόμαστε από τον Αύγουστο του 2017. Κινητήριο «ερέθισμα» αποτέλεσε το γεγονός ότι στηρίζαμε ταυτόχρονα δύο πρωτοβουλίες, ο καθένας από τη δική του μεριά, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα μιας επωφελούς, για τις δύο κοινότητες που εξυπηρετούμε, συμπληρωματικότητας. Από τη μια πλευρά η πρωτοβουλία της Εθνικής Tράπεζας είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη σε ζητήματα κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ενώ το HIGGS προσφέρει την οπτική του κοινωνικού αντικτύπου, της στρατηγικής με έμφαση στο «κοινωνικό» και τη σχετική προσφορά προς την κοινωνία. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η εκπαιδευτική λειτουργία τους σε θέματα στρατηγικής, business planning, διαδικασιών και χρηματοδοτήσεων. Ο κόσμος μας άλλωστε έχει αλλάξει σημαντικά και το «κοινωνικό επιχειρείν» βρίσκεται στο προσκήνιο. Έτσι, όταν λαμβάνουμε στο HIGGS αιτήσεις από πρωτοβουλίες που έχουν πιο έντονο το επιχειρηματικό τους σκέλος και, αντίστοιχα, όταν στο NBG Business Seeds υπάρχουν αιτήσεις με πιο έντονο το χαρακτηριστικό της προσφοράς προς την κοινωνία, προωθούμε εκατέρωθεν τις πρωτοβουλίες για να έχουν την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση στον τομέα τους. Είναι μια συνεργασία που μεγιστοποιεί την ωφέλεια για τους συμμετέχοντες των προγραμμάτων μας και συμβαδίζει 100% με το DNA του HIGGS και του NBG Business Seeds.

Ποιο είναι το όφελος της συμμετοχής των νεοφυών επιχειρήσεων από τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Είναι αλήθεια ότι πλέον υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες οι οποίες στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτό που οφείλει κανείς είναι να δει τα χαρακτηριστικά που φέρνει η κάθε μια. Το πρόγραμμα NBG Business Seeds εσωκλείει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης, λειτουργώντας σε πολλαπλά επίπεδα. Και πέραν του βάθους και των γνώσεων της κύριας ομάδας από την Εθνική Τράπεζα, ο κύκλος υποστήριξης «στήνεται» επιπρόσθετα επί της τεχνογνωσίας των συνεργατών -φέρνοντας τελικά τις νέες πρωτοβουλίες σε άμεση επαφή με κάποιους από τους καλύτερους ειδικούς σε κάθε τομέα. Φυσικά δεν πρέπει να αγνοείται η όρεξη της κύριας ομάδας και η βαθιά γνώση του πεδίου που είναι σίγουρα ένα βασικό στοιχείο ενός μηχανισμού εξατομικευμένης υποστήριξης. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό το μείγμα τις νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες και ιδίως το μεγάλο εύρος networking (συνεργάτες, παλιοί και νέοι συμμετέχοντες στα προγράμματα, διεθνείς και εθνικές διασυνδέσεις, κτλ) προκύπτει ένα άριστο εργαλείο για οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία. Και εδώ εντοπίζονται περαιτέρω κοινά χαρακτηριστικά με τον τρόπο που λειτουργεί το HIGGS, προς όφελος των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει ο HIGGS στις νεοφυείς επιχειρήσεις;

Στο HIGGS είναι συγκεντρωμένο ένα σημαντικό δυναμικό ανθρώπων με εμπειρία στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τεχνογνωσία μας, που ενισχύει την ανάδειξη μιας επιχειρηματικότητας που «επιστρέφει» πολλαπλώς στην κοινωνία προς όφελος όλων, μεταλαμπαδεύεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις, μέσα από:

- συμβουλευτική καθοδήγηση για το πώς μπορεί ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος να αποτελέσει βασικό, αν όχι κυρίαρχο, στοιχείο μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, με θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξή της

- διασύνδεση με το «δικό» μας οικοσύστημα και επιδίωξη συνεργειών στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

Αυτές είναι οι πινελιές του HIGGS προς την κοινότητα στην οποία, κατ' αρχάς, απευθύνεται η πρωτοβουλία NBG Business Seeds. Ως προς τη δική μας κοινότητα η προσέγγιση μας είναι σίγουρα ολιστική, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες από τη σύσταση (αν δεν έχει πραγματοποιηθεί) και τη στρατηγική έως τη εκκίνηση δράσεων στο πεδίο και την ανεύρεση πόρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά εργαλείων όπως το bootcamp μας (ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο 80 ωρών), εξειδικευμένα σεμινάρια και καθοδήγηση, συμβουλευτική από τους ειδικούς μας, δικτύωση, χρήση του co-working space και των άλλων χώρων μας.

Ποια είναι η ανταπόκριση των νεοφυών επιχειρήσεων σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;

Είναι σίγουρα μεγάλη. Από τη μια πλευρά η κρίση που ξεκίνησε το 2009 άλλαξε σημαντικά τον τρόπο σκέψης νέων ανθρώπων και έβαλε την επιχειρηματικότητα στο κέντρο της συζήτησης. Πολλοί είναι αυτοί που κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται και πλέον υποστηρίζονται από σειρά εργαλείων, δομών και δυνατοτήτων χρηματοδότησης. Από την άλλη, σταδιακά και η ελληνική κοινωνία γίνεται πιο μετα-υλιστική, με την έννοια του ότι πλέον ζητούμενο δεν είναι απλά το πώς θα προσεγγίσουμε περισσότερους καταναλωτές με τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά πώς θα παράξουμε αγαθά που λύνουν σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η τάση προς το κοινωνικό επιχειρείν, όπως εκφράζεται παγκοσμίως μέσα από τα B-Corps ή την ταχύτατη αύξηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, η έμπνευση που έρχεται σε νέες ομάδες για προϊόντα και υπηρεσίες από την επαφή με κοινωνικές ανάγκες, αναπόφευκτα οδηγούν στην ανάγκη για υποστηρικτικά μέσα που θα καθοδηγούν ορθά. Οι αριθμοί είναι σίγουρα αυξητικοί και, τουλάχιστον όσον αφορά στο δικό μας κοινό, δεν διαφαίνονται σημάδια κόπωσης. Ίσως μόνο μεγαλύτερης ωριμότητας καθώς, πλέον, οι πρωτοβουλίες είναι πλειοψηφικά πιο δομημένες και επεξεργασμένες σε μεγαλύτερο βάθος απ' ότι παλαιότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v