Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Κάποιοι είναι μοιραίοι για τον τόπο...

Σε ποιους επιτίθεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση σε χώρα και κεντροαριστερά. Η de facto προσχώρηση Τσίπρα στη λογική της εθνικής διαπραγμάτευσης και η ανάγκη κυβέρνησης με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μεγάλη ήττα για την οικονομία οι εκλογές του Γενάρη.

Μύδρους εναντίον του Φώτη Κουβέλη για τη στάση που κρατάει από το 2013 έως σήμερα εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξή του στο Euro2day.gr, ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει μοιραίο άνθρωπο για τον τόπο τον κ. Κουβέλη, παραπέμποντας στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση το 2013, τις παλινωδίες του ως προς την πρόταση να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη σημερινή του αντίδραση στην εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Από τα βέλη του δεν ξεφεύγει, βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ολομέτωπη επίθεση εξαπολύει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί μονόδρομο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας «αλαζονικό και επικίνδυνο» το αίτημα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όταν έχασε τη δεδηλωμένη, η κυβέρνηση Τσίπρα προσχώρησε de facto στη λογική της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης αλλά με τον χειρότερο τρόπο, επιβαρύνοντας τη χώρα υπέρμετρα, σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

«Εφόσον διαμορφώθηκε συναίνεση υπό τη σκιά των σκληρών μνημονιακών νόμων του τρίτου προγράμματος, αυτή θα μπορούσε να υπάρξει και στη νέα Βουλή» αναφέρει, θέτοντας ως προαπαιτούμενη τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.

Υποστηρίζει ότι το μπόνους των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος είναι παθογένεια και κατάλοιπο του παλαιού πολιτικού συστήματος, που οδηγεί σε παραίσθηση αυτοδυναμίας.

Χαρακτηρίζει ως ψευδή, ανυπόστατα, και επικίνδυνα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιτάσσει τις προοπτικές που πρόσφερε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική επιβάρυνση θα υπολείπονταν σημαντικά έναντι του Μνημονίου που τελικώς υπεγράφη.

Για πρώτη φορά, δε, αναλύει το τι έχασαν οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και συνολικά η οικονομία από την εγκατάλειψη της στόχευσης για προληπτική γραμμή πίστωσης και έξοδο στις αγορές.

Όσον αφορά στην υπόσχεση για νέα διευθέτηση του χρέους, εκτιμά ότι θα συμβεί με επιμήκυνση και με τους όρους που είχαν προδιαγραφεί ήδη από το 2012 και υποστηρίζει ότι η περικοπή χρέους και οι σχετικές πρόνοιες ευνόησαν καθοριστικά την ελληνική οικονομία. Αντιστρέφει δε την κριτική περί των επιπτώσεων που επέφερε το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτική απάτη» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στη ζημία που υπέστησαν οι μικρο-ομολογιούχοι του ελληνικού δημοσίου, αναφέρει πως παρασύρθηκαν από την τακτική ΣΥΡΙΖΑ, αντί να εφαρμόσουν την στρατηγική που ακολούθησε το ΙΚΑ.

Τέλος, όσον αφορά τσον προσωπικό του ρόλο στο σημερινό πολιτικό σκηνικό κρατά χαμηλούς τόνους, αναφέροντας ότι «ο ρόλος όποιου κυβέρνησε είναι να δίνει σήμερα τη συμβουλή του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v