Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι πανικοβάλλουν τους ξένους επενδυτές!

Πώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατούν τους επενδυτές για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το τελεσίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ, η εξαγωγή αβεβαιότητας από την κυβέρνηση και ο κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο χειρότερο δυνατό timing.

Την περασμένη Κυριακή η χώρα σημείωσε μια τεράστια επιτυχία. Οι τέσσερις μεγάλες εγχώριες τράπεζες πέρασαν το πανευρωπαϊκό τεστ αντοχής με κεφαλαιακό πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία ήλθε ως αποτέλεσμα χάραξης σωστής στρατηγικής, την οποία χωρίς αποκλίνουσες τακτικές στήριξαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ και τις τράπεζες, ως τις ξένες επενδυτικές.

Την ώρα, όμως, που η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τους καρπούς αυτής της επιτυχίας, αρχίζουν και πάλι οι παραφωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ακόμη... τελεσίγραφο εν δυνάμει κυβέρνησης ζητά να παγώσει πρακτικά κάθε ενέργεια επίσπευσης της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών έως και το 2017 που λήγει η θητεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ίδιο το περιεχόμενο του τελεσίγραφου ακυρώνει τη λογική της εν δυνάμει κυβέρνησης και αποκαλύπτει τις δύσκολες ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας της Κουμουνδούρου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προβάλει εαυτόν ως εν δυνάμει κυβέρνηση, οφείλει να δουλέψει προς την κατεύθυνση δημιουργίας ικανών συνθηκών ώστε οι φορολογούμενοι να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Έτσι θα μειωθεί ταχύτερα το χρέος και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βγει ομαλά η χώρα από το μνημόνιο και να απεμπλακεί από το εναπομείναν πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Αλλά και η κυβερνητική πλευρά δεν πάει πίσω.

Επιμένει να παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία στους ξένους τον ΣΥΡΙΖΑ ως την απόλυτη καταστροφή για τη χώρα, προκαλώντας πολιτική αβεβαιότητα.

Πρόκειται για ακατανόητη τακτική, ακόμη και για τα βαλκανικά πολιτικά μας ήθη.

Τέτοιου είδους πρακτικές δημιουργούν αναταραχή στις αγορές και εμποδίζουν ευνοϊκές για την Ελλάδα εξελίξεις. 

Η εκατέρωθεν εξαγωγή αβεβαιότητας απειλεί να σκοτώσει το άλογο που σέρνει το κάρο του όποιου success story καθώς αναιρείται ο θεμέλιος λίθος για την ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή η εμπιστοσύνη των αγορών.

Διότι συν τοις άλλοις αναιρεί μία βασική αρχή των «κουτόφραγκων», ότι δηλαδή στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα, η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία είναι εν πολλοίς «συστημική»

Αυτό εξηγεί γιατί η μεταβλητότητα στις ελληνικές αξίες είναι ως και πέντε φορές μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα από την αντίστοιχη στις ταλανιζόμενες επίσης ευρωπαϊκές αγορές.

Εξηγεί, ακόμα, γιατί τις τελευταίες ημέρες η Κουμουνδούρου κατακλύζεται από αιτήσεις ξένων για ραντεβού με τα στελέχη του οικονομικού της επιτελείου.

Εν ολίγοις, το πολιτικό σύστημα απειλεί, για άλλη μια φορά, να χύσει την καρδάρα με το γάλα, τη χειρότερη στιγμή και με το χειρότερο διακύβευμα.

Αντί να διαφωνήσει για το πώς θα γίνουν όσο το δυνατόν επωφελέστερα για την οικονομία και τη χώρα τα ευρήματα του stress test, τα χρησιμοποιεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Έτσι όμως αντί η επιτυχία του τεστ αντοχής να γίνει διαβατήριο για την ενίσχυση της ρευστότητας, την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και την περαιτέρω μείωση του χρέους, θα γίνει το τελευταίο επίτευγμα πριν από την καταστροφή.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v