Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Να κρατήσει τις μετοχές το ΤΧΣ

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι άμεσα να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ζητά να διατηρήσει το ΤΧΣ τις θέσεις του στις τράπεζες έως το 2017.

ΣΥΡΙΖΑ: Να κρατήσει τις μετοχές το ΤΧΣ

Τη διατήρηση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα με το οποίο σχολιάζει τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Η Κουμυνδούρου επισημαίνει ότι «η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση «θυμίζει την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνει ότι το κόστος "διάσωσης" των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι, μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου), προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, περίπου 8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζει επίσης, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι άμεσα, να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών.

Φαίνεται όμως, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών.

Τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».

Βούλτεψη: Δεν έχει τίποτα να πει

Η κυβερνητική εκπροσώπος το πρωϊ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για τα stress test επανήλθε μετά τις παραπάνω αναφορές σημειώνοντας: «Μετά από σιγή 24 ωρών ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν έχει να πει τίποτα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v