Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έδειξε το φως στο τούνελ της οικονομίας

Αν ψάχνουμε για παραδείγματα προς μίμηση, σήμερα όπου οι αξίες καταρρέουν, ας κοιτάξουμε το έργο και τις ημέρες του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου, με όραμα, επιμονή και εντιμότητα.

Έδειξε το φως στο τούνελ της οικονομίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία, στηρίχτηκε στις δικές του δυνάμεις και άνοιξε τα πανιά του για τον διεθνή ανταγωνισμό της ανοικτής θάλασσας.

Ξεκίνησε από το μηδέν, είδε τις ευκαιρίες, δούλεψε σκληρά και πέτυχε, χτίζοντας έναν στόλο με 51 πλοία.

Σε μια οικονομία όπου οι περισσότεροι περιμένουν την κρατική ενίσχυση ή την επιδότηση για να κάνουν την όποια επένδυση, έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη και δίχως τη βοήθεια του κράτους έκανε μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις, ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Σε μια οικονομία όπου κυριαρχεί η εσωστρέφεια, απέδειξε επανειλημμένως ότι έχει «όραμα» και διορατικότητα, στρώνοντας τον δρόμο για διεθνείς συνεργασίες με τεράστιες προοπτικές για την Ελλάδα, χαρακτηριστική των οποίων είναι η επένδυση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακόμη και στην πιο «μαύρη στιγμή» της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, στην τρέχουσα κρίση, είχε το μυαλό του στο «να βάλουμε όλοι πλάτη, να σωθεί η χώρα».

Μόλις τον Δεκέμβριο, μιλώντας δημόσια ενώπιον κοινού επιχειρηματιών, είχε πει: «Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ δεν βοηθάει να το ψάχνουμε. Σήμερα, προέχει να βάλουμε όλοι πλάτη να σωθεί η χώρα. Να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας τον διπλανό του και να επιβιώσουμε, όσο το δυνατόν, μονοιασμένοι».

Το πώς το είχε δείξει την ίδια χρονιά, εγκαινιάζοντας μια τεράστια ξενοδοχειακή επένδυση στην Πελοπόννησο και προσφέροντας εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Άνθρωποι όπως ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος έφυγε χθες από κοντά μας, δεν απαντώνται συχνά.

Αν όμως ψάχνουμε για παραδείγματα προς μίμηση, η πορεία και ο βίος του στέκουν μπροστά μας.

Στέκουν για να μας θυμίσουν τη σημασία του να είσαι αυτοδημιούργητος, να έχεις στόχους και να κατορθώνεις να τους υλοποιείς, όπως απέδειξε ο «καπετάν Βασίλης», μαχόμενος 25 χρόνια την ελληνική γραφειοκρατία για να κάνει την επένδυσή του στη Μεσσηνία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το Costa Navarino, είχε πει: «Αυτή η μονάδα δεν έχει γίνει για να κονομήσουμε. Μου έχει πάρει 28 χρόνια από τη ζωή μου η αγορά της γης. Αν ήθελα να το κάνω για να κονομήσω θα είχα φτιάξει σε άλλα μέρη πράγματα. Σας δίνω τον λόγο της τιμής μου, δεν έχω ούτε ένα οικόπεδο σε κανένα μέρος της Ελλάδος. Ό,τι αγόρασα, το αγόρασα εκεί και σε συγκεκριμένα μέρη της Μεσσηνίας. Δεν έχω πάρει ούτε ένα οικόπεδο».

Το έργο και οι ημέρες του στέκουν για να μας θυμίσουν ότι αξίες όπως το ήθος και η εντιμότητα μπορούν να είναι συνώνυμα με την επιχειρηματικότητα.

Την ίδια εκείνη επιχειρηματικότητα που η μεταπολιτευτική Ελλάδα φρόντισε σχεδόν να ποινικοποιήσει, ορθώνοντας μυριάδες εμπόδια στην αυτόνομη ανάπτυξή της.

Αν ψάχνουμε για παραδείγματα προς μίμηση, σήμερα όπου οι αξίες καταρρέουν, ας κοιτάξουμε το έργο του.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v