Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεβίωσε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή, στα 76 του χρόνια, τα ξημερώματα.

Απεβίωσε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος
Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή, στα 76 του χρόνια, τα ξημερώματα, χτυπημένος από την επάρατη νόσο με την οποία έδωσε σκληρό αγώνα τα τελευταία χρόνια. 

Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Στην Κατοχή συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μέσα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Το 1948 ήρθε στην Αθήνα και το 1953 ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία.

Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγόρασε με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ίδρυσε την εταιρία Costamare Shipping S.Α., η οποία σήμερα διοικείται από τον γιο του Κωστή και διαχειρίζεται μεγάλο στόλο πλοίων container.

Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 - 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγόρασε οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρίας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσέλαβε το εξειδικευμένο προσωπικό της και εισήλθε στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρίες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρία αναπτύχθηκε σημαντικά, ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφτανε το 1.560.000 dw.

Πέρα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, ήταν ιδρυτής και πρόεδρος των εταιριών ΤΕΜΕΣ, ΓΕΩΕΛΛΑΣ, ΚΟΣΤΑΚΡΟΥΙΖΓΚ.

Η εταιρία ΤΕΜΕΣ Α.Ε., στην οποία προήδρευε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε το 2005 ότι σκοπεύει να επενδύσει σταδιακά έως το 2010 περίπου 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδιοκτησίας Κωνσταντακόπουλου, στην περιοχή της Πύλου, συνολικού εμβαδού 2.700 στρεμμάτων περίπου.

Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ήταν ακόμη πρόεδρος της Helmepa και της Ελληνικής Επιτροπής του Germanischer Lloyd. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, του Vryonis Center στο Sacramento της Καλιφόρνιας, της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και του Pylos Archaeology Foundation, ενώ είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος στο Swedish Club κ.ά.

Σε αφιέρωμα της Lloyd’s List το 2004 ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ονομάστηκε «Greek King of Containers», ενώ το 2009 σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Ήταν παντρεμένος με την Κάρμεν Α. Κυρίτση και είχε τρεις γιους.

Η ανακοίνωση από COSTAMARE

Απεβίωσε σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ξημερώματα, ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος σε ηλικία 76 ετών, από αναπνευστική ανεπάρκεια. Το τελευταίο διάστημα έπασχε από την επάρατη νόσο.

Ο Καπετάνιος έφυγε γαλήνιος ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδια του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικούς του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 12:00 στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσις Σωτήρος (Άγιος Σώστης - Λεωφ. Συγγρού)

O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές στο Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος , τηλ. 210 7222934, στον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας Citibank: 5500063302 (ΙΒΑΝ: GR82 0840 1040 0000 0550 0063 302).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v