Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Eurogroup, η τρομοκρατία και το Noor 1

Στείρα αντιπαράθεση, σε υψηλούς τόνους και με αντικείμενο εκτός ημερήσιας διάταξης. Περιμέναμε, όμως, κάτι καλύτερο από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών; Αυτοί δεν είναι οι πολιτικοί μας;

To Eurogroup, η τρομοκρατία και το Noor 1

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κατά κανόνα είναι άτοπο να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Ενίοτε, όμως, είναι αναπόφευκτο.

Πρόσφατα, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ, συζητήθηκε η υπόθεση της παροχής έγκρισης για την εκταμίευση της ελληνικής «δόσης».

Η συζήτηση είχε οριστεί για τη μία το μεσημέρι, με ώρα ψηφοφορίας τις 3 το απόγευμα.

Περί ώρα 3 και 6 ή 7 πρώτα λεπτά, η συζήτηση σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είχε περατωθεί και η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, με αίσια, ως γνωστόν, έκβαση για τη χώρα μας.

Στην ελληνική Βουλή, χθες, είχε προγραμματιστεί κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, «με θέμα την  οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση», με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί.

Τελικά, δίχως το γεγονός αυτό να εκπλήξει, η συζήτηση άρχισε με σχεδόν τρία τέταρτα της ώρας καθυστέρηση και αφορούσε κάθε τι άλλο παρά την οικονομία, τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας έναντι αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού.

Αφορούσε τις επικοινωνίες του κ. Καμμένου με καταδικασθέντα για την υπόθεση ναρκωτικών του Noor 1, αφορούσε τα ανδραγαθήματα του κ. Πολάκη στο διαδίκτυο και αλλού, αφορούσε την ύπαρξη «θεσμικής χυδαιότητας» και «διαφορετικών πολιτισμών», αφορούσε την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στο ΣτΕ και στις πρόσφατες αποφάσεις του και, τέλος, μεταξύ πολλών άλλων, όπως η τρομοκρατία, οι δημοσκοπήσεις και ο χρόνος διενέργειας των επόμενων εκλογών, αφορούσε και στις λίστες της φοροδιαφυγής, οι οποίες εν πάση περιπτώσει «αγγίζουν» την οικονομία.

Δεν αφορούσε, όμως, το αντικείμενο αυτής της προγραμματισμένης συζήτησης, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες, που ήταν η οικονομία και οι αποφάσεις του Eurogroup.

Ευλόγως, Δημοκρατία έχουμε και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι απολύτως ελεύθεροι να συζητούν για ό,τι θέλουν στη Βουλή.

Όσοι τους εξέλεξαν ωστόσο καθώς και όλοι οι υπόλοιποι, γιατί έπρεπε να υποβληθούν -όσοι εξ αυτών μπήκαν στον κόπο- σε ακόμη μια ατέρμονη διελκυστίνδα αλληλοκατηγοριών μεταξύ των «μονομάχων» της εξουσίας, αντί να ενημερωθούν εις βάθος σχετικά με το τι σημαίνουν για τον τόπο μας -και βεβαίως για τους ίδιους-  οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup;

Όσο απλοϊκό ή αφελές  κι αν ηχεί, αυτό δεν ήταν το αντικείμενο της συγκεκριμένης συζήτησης;

Δεν απασχολεί τον καθένα από εμάς η κρίση, η ανεργία, οι φόροι και το πότε θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα;

Δεν ενδιαφέρει τους πάντες εάν η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει στον οικονομικό σχεδιασμό της μια σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας, ή έστω μία νέα γενναία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία;

Δεν ενδιαφέρει η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς και η τόνωση του ανταγωνισμού, ή η προώθηση καίριων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, που ούτως ή άλλως συνιστούν δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των Ευρωπαίων και λοιπών δανειστών της;

Δεν ενδιαφέρει κατά πόσον η κυβέρνηση -και βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση- διαθέτουν ένα συγκροτημένο και πειστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση;

Ευτυχώς πουν μετείχαν στη συζήτηση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γ. Χουλιαράκης, ώστε να ακούσουμε από τα χείλη τους και πέντε πράγματα για το πραγματικό αντικείμενο της συζήτησης.

Αν μη τι άλλο, όσα είπαν από το βήμα της Βουλής αφορούσαν περισσότερο την καθημερινότητα των εκατομμυρίων πολιτών αυτής της χώρας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v