Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

Η δημοσιονομική ισορροπία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η δημιουργία αποθεματικού θα κρίνουν την επιτυχία. Μακροχρόνια διαδικασία η έξοδος στις αγορές, πρέπει να ξεκινήσει μήνες πριν την λήξη του προγράμματος.

Χουλιαράκης: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

Στόχος της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δεν ήταν η υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δεδηλωμένος στόχος ήταν η καθαρή καταγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η σαφής δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν σταδιακά από τα μέσα του 2018 και μετά. Αυτά τα έχω αναφέρει πολλές φορές, τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, αυτά είπα και στον Economist.

Ο κος Μητσοτάκης έχει κακούς συμβούλους είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κατά τον Γ. Χουλιαράκη η σημασία της σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος τώρα είναι ότι αποτελεί κρίσιμο μέγεθος στην πορεία της χώρας προς τις αγορές. Δεύτερος λόγος ήταν γιατί η έξοδος στις αγορές δεν είναι στιγμιαία κίνηση αλλά μακρά διαδικασία που θα οικοδομηθεί πολλούς μήνες πριν το τέλος του προγράμματος.

Ένα χρόνο πριν βγει από το πρόγραμμα η Πορτογαλία είχε 200 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια από αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα, σημείωσε.

Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει πρόοδο σε τρία πεδία: δημοσιονομική σταθερότητα-μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δημιουργία αποθεματικού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση έχει πετύχει υπεραποδόσεις στα δημοσιονομικά. Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους μνημόνευσε τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ για το αποθεματικό τόνισε ότι η Ελλάδα θα παίρνει χρήματα για να βγει από την επιτροπεία με ασφάλεια.

Στο ερώτημα αν είναι επαρκής η σαφήνεια σε όσα αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος απάντησε ότι αυτό αξιολογείται ήδη θετικά από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v