Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ας μη χάσουμε το τρένο

Δεν βρέχει, αλλά τουλάχιστον ψιχαλίζει, ελέω καλής τουριστικής σεζόν και κλίματος σταθερότητας εσχάτως. Θα ήταν ευκολότερα, όμως, τα πράγματα για την οικονομία αλλά και τους πολίτες, εάν αμβλυνόταν και η ρημάδα… η υπερφορολόγηση.

Ας μη χάσουμε το τρένο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κακήν κακώς και παρά το βάρος της υπερφορολόγησης και των κεφαλαιακών περιορισμών, πληθαίνουν οι ενδείξεις, ημέρα με την ημέρα, ότι η οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης.

Μπορεί η περυσινή πρόβλεψη του προϋπολογισμού, περί ανάπτυξης 2,7% το τρέχον έτος, να μην επαληθεύτηκε, αφού το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά  με το προσχέδιο προϋπολογισμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 1,8% εφέτος, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ήπια ανοδική τροχιά.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας, ο εποχικά προσαρμοσμένος «Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών» (Purchasing Managers Index) της IHS Markit για τον ελληνικό τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι 52,2 μονάδων του Αυγούστου, συνεχίζοντας έτσι ανοδικό «σερί» τεσσάρων μηνών και καταγράφοντας αύξηση παραγωγής που είχαμε να δούμε εννέα χρόνια!

Ακόμη σημαντικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το ΙΟΒΕ, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι 99 μονάδων τον Αύγουστο και 98,2 τον Ιούλιο, επίσης καταδεικνύοντας σταδιακή οικονομική βελτίωση καθώς κινήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ για τους τελευταίους 33 μήνες.

Η πορεία των δεικτών αυτών, όσο αμελητέα κι αν φαντάζει εν μέσω της συνεχιζόμενης ένδειας που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, δεν παύει να καταγράφει τη σταδιακή αλλαγή ενός ακόμη εύθραυστου οικονομικού κλίματος, καταδεικνύοντας ότι εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, τα πράγματα θα συνεχίσουν να βαίνουν βελτιούμενα.

Το ΙΟΒΕ, στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, επικαλείται τη σημασία που είχε στην πορεία της οικονομίας η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία του προγράμματος προσαρμογής καθώς και η καλή πορεία του τουρισμού, η οποία αναμένεται ότι θα καταστεί σαφής με τη δημοσίευση των στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ περί ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτοί ήσαν οι ισχυρότεροι παράγοντες οι οποίοι επέτρεψαν, παρά τις δυσμενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη διαμόρφωση προσδοκιών ανάκαμψης στην οικονομία.

Αυτή, λοιπόν, η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί.

Εάν χάριν του κλίματος σταθερότητας και ομαλής προώθησης του προγράμματος προσαρμογής μπορέσαμε να «σηκώσουμε κεφάλι», οφείλουμε να συνεχίσουμε ακριβώς στον ίδιο δρόμο.

Για την ακρίβεια, οφείλουμε, επιτέλους, να βαδίσουμε ταχύτερα σε αυτόν τον δρόμο, δίχως να αντιστρατευόμαστε ακόμη και την… κοινή λογική και μάλιστα σε ζητήματα αιχμής, όπως οι μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό ή στο λοιπό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά στην υπερφορολόγηση, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα καθιστά σαφές ότι έχει ξεπεράσει κάθε θεμιτό όριο, δεδομένου ότι η υστέρηση εσόδων στο τέλος του έτους θα ανέλθει στο 1,86 δισ. ευρώ για τον τακτικό προϋπολογισμό,  εκ των οποίων σχεδόν ένα δισ. ευρώ (945 εκατ. ευρώ) θα αφορά στα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένης της αισιοδοξίας που τρέφει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με την υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για ακόμη μία χρονιά, μήπως θα ήταν σκόπιμο να μην αναζητούμε τους αποδέκτες του «υπερπλεονάσματος» που εκτιμάται ότι θα προκύψει, αλλά να επισπεύσουμε την ούτως ή άλλως αναγκαία αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών;

Δεν θα ήταν καλύτερο να «βοηθήσουμε» ολόκληρο το «μαγαζί», μήπως και σταθούμε μία ώρα αρχύτερα στα πόδια μας, αντί να αναζητούμε τους «αδύναμους» για να μοιράσουμε το υστέρημα των κάποτε «μεσαίων»;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v