Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεταναστευτικό και η ανάγκη για άμεσες λύσεις

Περισσότερη δράση από την Αθήνα ζητούν άνθρωποι που είναι μέσα στα πράγματα στις Βρυξέλλες. Ο χειμώνας ήρθε και η ανάγκη για την προστασία των προσφύγων στα νησιά καθίσταται επιτακτική.

Το μεταναστευτικό και η ανάγκη για άμεσες λύσεις

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η τραγική απώλεια 15 συνανθρώπων μας, χθες, με την πρώτη σοβαρή καταιγίδα που έπληξε την Αττική, πέραν όλων των άλλων που αφορούν στα αίτια αυτής της αδιανόητης τραγωδίας -και είναι πολλά- φέρνει στο προσκήνιο την άμεση ανάγκη αποτροπής του ενδεχόμενου επανάληψής της.

Όταν βρίσκονται, δε, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, υπό δύσκολες συνθήκες, ελλοχεύει ο κίνδυνος με την έλευση της χειμερινής περιόδου να οδηγηθούμε σε άσχημες εικόνες, όπως αυτές που αντικρίσαμε πέρυσι ή και ακόμη χειρότερα...

Από το 2015 έως και σήμερα, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που συνόδευσε το προσφυγικό/μεταναστευτικό κύμα αλλά και για ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με αυτήν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει συνολικά κονδύλια ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και επιπρόσθετοι πόροι, που δεσμεύτηκαν στο μεταξύ διάστημα, το συνολικό ποσό που τέθηκε στη διάθεση της χώρας μας υπερβαίνει το 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν, λίγους εξ αυτών των πόρων έχει κατορθώσει να απορροφήσει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2015 για την υποστήριξη του έργου των ελληνικών Αρχών καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η Κομισιόν δέσμευσε έκτακτους πόρους 317 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί είναι επιπρόσθετοι των 537,6 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί για την Ελλάδα μέσω των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020 (εκ των οποίων τα 322,8 εκατ. ευρώ από το ταμείο Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF) και 214,8 εκατ. ευρώ από το Internal Security Fund (ISF).

Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων η ΕΕ έχει δεσμεύσει επιπλέον 700 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2016-2018.

Συνολικά, από όλα αυτά τα κονδύλια, η χώρα μας έχει κατορθώσει να εκταμιεύσει μόνο 398 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια κοινοτικά στοιχεία...

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει, το παραδέχεται άλλωστε και η ίδια η Κομισιόν, ότι η ανθρωπιστική κρίση που συνόδευσε τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη.

Έκτοτε, ωστόσο, παρά τις μνημειώδεις καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, υπήρξε συντονισμός και εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση των κρατών-μελών, ενώ συνήφθη και συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών αυτών, που συνολικά αφορούν μία δυνητική «δεξαμενή» 3 εκατ. ανθρώπων.

Η χώρα μας τι έκανε για να ανταποκριθεί στα ζητήματα αυτά; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά πολύ λίγα και πολύ αργά.

Αυτό αποδεικνύεται, δε, εξ όσων διαδραματίζονται τις ημέρες αυτές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Λέσβου, οι κάτοικοι της οποίας έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα, 20 του μηνός, γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού ρεύματος.

Μολονότι, βάσει των στοιχείων που παρουσίασαν χθες η Κομισιόν και ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, η απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών πόρων σημειώνει άνοδο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο συνολικός ρυθμός διάθεσης αυτών των κονδυλίων παραμένει χαμηλός.

Αντίστοιχα χαμηλός, όμως, παραμένει και ο ρυθμός διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την ύπαρξη περιορισμένων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία με τη γείτονα.

Ως αποτέλεσμα, όχι μόνον παρατείνεται το δράμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, όχι μόνον επιβαρύνονται οι συνθήκες των μόνιμων κατοίκων των νησιών του Αν. Αιγαίου, αλλά διακυβεύεται και η παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη Σένγκεν, μέσω της συνεχούς παράτασης των εξαιρέσεων που έχει θεσπίσει σειρά χωρών έναντι της Ελλάδας από το καθεστώς Σένγκεν.

Τι άλλο χρειάζεται για να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων;

Ακόμη μία θεομηνία και η τραγωδία που την ακολούθησε;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v