Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιβλική καταστροφή και νεκροί σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Α. Τσίπρας που δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Δραματική η κατάσταση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Καταιγίδες, χαλάζι και πολύ ισχυροί άνεμοι τις επόμενες ημέρες.

Βιβλική καταστροφή και νεκροί σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο

Ολονύχτιο θρίλερ στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί.

Υπάρχουν φόβοι ότι η λίστα των νεκρών που μέχρι στιγμής έχει φτάσει τους 15, θα αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετές εκκλήσεις πολιτών που αναζητούν αγνοούμενους.  Μάλιστα αναφέρθηκαν περιστατικά όπου κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και αναζητούν οικεία πρόσωπα φωνάζοντας τα ονόματά τους.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια της νύχτας μέσα στα λασπόνερα και στα γκρεμισμένα σπίτια από τον όγκο του νερού που ξεχύθηκε και παρέσυρε στο πέρασμά του σπίτια, δρόμους και υποδομές.

Υπάρχουν φόβοι για επιδείνωση του καιρού που μπορεί να προκαλέσει νέες τραγωδίες για ανθρώπους που μπορεί να παραμένουν στα σπίτια τους και να κινδυνεύσουν από νέες πλημμύρες. Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πλημμυροπαθείς έχουν μείνει άστεγοι.

Εικόνες Αποκάλυψης σε Μάνδρα - Νέα Πέραμο

Δεκαπέντε νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους αφήνει πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία. Σπίτια, καταστήματα και δρόμοι πλημμύρισαν από την ισχυρή βροχόπτωση και θάφτηκαν από τα ορμητικά νερά και τις λάσπες, που έκαναν τους δρόμους ποτάμια και χειμάρρους. Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, παρουσιάζουν εικόνα βιβλικής καταστροφής.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει μέχρι στιγμής 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και οχήματα. Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 190 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM". Η κ. Κριεκούκη ανέφερε ότι "κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα". Και η ίδια είναι εγκλωβισμένη στην κατοικία της, ενώ νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Δέσμευση Τσίπρα 

Σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες ενώ κήρυξε εθνικό πένθος.

«Δεν θα υπάρξει άστεγος από όσους έχουν πληγεί. Έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία τραγωδίας. Δεσμεύομαι ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη κατοίκων και επιχειρηματιών που έχουν πληγεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην πυροσβεστική και ευχήθηκε κουράγιο σε όσους συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι:

- Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

- Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

- Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανακοίνωσε ότι:

- Ηδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.

-Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.

- Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Ανοίγουν θέρετρα του στρατού για τους πλημμυροπαθείς

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 87 διασώσεις.

Επίσης, έχει δοθεί η εντολή στην Πολιτική Προστασία να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα του στρατού και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στους νεκρούς και σημειώθηκε πως μετά το πέρας των επιχειρήσεων διάσωσης θα γίνει καταγραφή των ζημιών. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνηση η αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών.

Τα θύματα

Δεκαπέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχασαν τη ζωή τους, με κάποιους από αυτούς να έχουν παρασυρθεί από χειμάρρους.  

Πρόκειται για δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες. Επίσης οι τραυματίες είναι 17, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες.

Νεκρός εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Νεκρός βρέθηκε στο υπόγειο σπίτι του και ένας ηλικιωμένος, στην ίδια περιοχή, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική εντοπίστηκε νεκρός άνδρας σε αύλειο χώρο επιχείρησης επί της οδού Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα Αττικής.

Στα θύματα προστέθηκε και ένας ακόμα άνδρας που εντοπίστηκε μεταξύ 2ου-3ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών. Αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου ανακοίνωσε πως άλλη μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή. Την ίδια ώρα, εντοπίστηκαν δυο σωροί, ένας στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και μια στην περιοχή των EΛΠE. 

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι, στη Μάνδρα, καθώς και νεκρή γυναίκα, από οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής. Οι δύο τελευταίοι νεκροί είναι ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών. Νεκρός άνδρας ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, στη Μάνδρα και νεκρή γυναίκα από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στην συμβολή Αγ. Αικατερίνης και Ρόκα ίδια περιοχή.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 10 τραυματίες. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Εκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού.  Μιλώντας  στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, τόνισε ότι "η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες τρεις μέρες και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι". 

Αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη χώρα και τη Μακεδονία και τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν από την Κυριακή το πρωί και θα περιοριστούν στα νησιά. 

Η πολιτική κινητοποίηση

Για ανείπωτη τραγωδία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη. Ο ίδιος μεταβαίνει στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί.

Την οδύνη του και τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώνεται από το πρωί συνεχώς, από την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, για να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή.

Την κατάσταση που επικρατεί δείχνει το βίντεο από το drone. Δρόμοι και πολυκατοικίες έχουν «βυθιστεί» στις λάσπες, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, ενώ ολόκληρη περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.










Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από λεωφορείο που βούλιαξε στην κυριολεξία, περνώντας από υπόγεια γέφυρα στη Μάνδρα. Με την επέμβαση της ΕΜΑΚ απεγκλωβίστηκαν οι 12 επιβάτες, που πέρασαν στιγμές αγωνίας.

.



 



Χαρακτηριστικό είναι ότι πυροσβέστες που επιχειρούσαν για τον απεγκλωβισμό επιβαινόντων κοντέινερ, εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι. Το νερό στη Μάνδρα έχει φτάσει στα 2 μέτρα ύψος, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Έχουν πλημμυρίσει όλα τα ισόγεια, ενώ εκτός των οχημάτων, έχει παρασυρθεί και ένα περίπτερο.






Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου. Ειδικότερα, στο 21ο χλμ. (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας), στο ρεύμα προς Κόρινθο και στο 24ο χλμ. (κόμβος Μάνδρας), στο ρεύμα προς Αθήνα. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έσπασε φράγμα, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει το σημείο όπου κρατούνταν τα νερά. Εν τω μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο 15,5 χλμ. στην περιοχή Ασπροπύργου, στο ρεύμα προς Κόρινθο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v