Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αξία του «μομέντουμ»

«Άδραξε την ευκαιρία» θέλει το ρητό, το οποίο -για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό- εμφανίζεται τόσο προσήκον για τις ελληνικές περιστάσεις. Ας μη χάσουμε ακόμη μία ευκαιρία μέσα από τα χέρια μας…

Η αξία του «μομέντουμ»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν των όποιων θεμελιωδών στοιχείων, εάν υπάρχει ένα πράγμα που «μετράει» στις αγορές -κάθε είδους-, αυτό είναι το «κλίμα».

Η διαμόρφωση, δηλαδή, των κατάλληλων ψυχολογικών συνθηκών, οι οποίες θα επιτρέψουν στο απανταχού επενδυτικό κοινό να δει «το ποτήρι» τουλάχιστον μισογεμάτο, αντί για… μισοάδειο.

Στην περίπτωσή μας, δε, μετά από μία μακρά περίοδο πλήρους «λειψυδρίας», το ποτήρι εμφανίζεται να γεμίζει γρήγορα, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα μισά του… δρόμου.

Σε μία ρηχή αγορά όπως αυτή της Λεωφ. Αθηνών, τα πράγματα συχνά εμφανίζονται κατά τι στρεβλά. Ιδίως, όταν απουσιάζει ο τζίρος.

Ωστόσο, χθες, όπως καταγράφει η πένα του δεινού χρηματιστηριακού παρατηρητή Αθ. Σταυρόπουλου, τζίρος υπήρχε και μάλιστα εντοπισμένος περί τον τραπεζικό τομέα, τόσο για την κάλυψη «ανοικτών» θέσεων όσο και για τοποθετήσεις «long».

Ο λόγος ύπαρξης αυτού του τζίρου, της επενδυτικής διάθεσης δηλαδή, εντοπίζεται κυρίως στις θετικές προοπτικές που εμφανίζονται τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στην πορεία του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και εκείνης που αφορά στη «μετά-μνημόνιο» εποχή.

Η επιτυχής έκβαση της ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων, του PSI, χθες, και -άρα- η ευνοϊκότερη διαμόρφωση της «καμπύλης» επιτοκίων για το ελληνικό δημόσιο χρέος, σαφώς συνέβαλε στην επικράτηση θετικού κλίματος και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η εξασφάλισης συναίνεσης, δε, εκ μέρους του επενδυτικού κοινού ως προς την ανταλλαγή αυτή θα ήταν σαφώς υψηλότερη του 86,1%, ποσοστού που διέρρευσε αρμοδίως, εάν είχαν προσμετρηθεί και ομόλογα τα οποία κατέχουν θεσμικοί φορείς, γεγονός σαφώς θετικό για την πορεία της συναλλαγής.

Επίσης, χθες, μετά από διάστημα πολλών μηνών απραξίας και καθυστερήσεων, ξεκίνησε η διαδικασία -επίσης επιτυχώς- των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, μέσω της οποίας (είτε ως φόβητρου έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, είτε ως μέσου ανάκτησης κεφαλαίων) ελπίζεται ότι θα μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο μία ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αντίστοιχα, ομαλά και σε κλίμα συναίνεσης εξελίχθηκε και η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα σαφές ενδεχόμενο ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης -ακόμη και σε ακανθώδη ζητήματα όπως τα εργασιακά και η ενέργεια- και μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων, σε ευθεία αντίθεση με τις δύο προηγούμενες του τρέχοντος προγράμματος.

Με άλλα λόγια, η ειδησεογραφία προσέφερε ουσιαστικά στοιχεία για τη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς και άρα του επενδυτικού κλίματος.

Σε ευθεία αντίθεση της εικόνας αυτής ήσαν, βεβαίως, όσα συνέβησαν στις αίθουσες και στους διαδρόμους του Ειρηνοδικείου, επί της οδού Λουκάρεως, χθες, στην Αθήνα, όπου μία ομάδα περίπου 100-200 ατόμων επιχείρησε να καταλύσει την έννομη τάξη, για ακόμη μία φορά, παρεμποδίζοντας τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Από εικόνες ακριβώς όπως αυτές, οι οποίες αφορούν βία και προπηλακισμούς κατά συμβολαιογράφων και λοιπών δικαστικών λειτουργών, ελπίζεται ότι θα μας γλιτώσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και η παροχή προστασίας από τους εντεταλμένους ως προς αυτό κρατικούς φορείς.

Κυριότερα, δε, θα προσφέρουν τη δυνατότητα εκτενέστερης μεταστροφής του γενικότερου κλίματος περί την Ελλάδα, ως ενός τόπου στον οποίο υπάρχει όχι μόνο διάθεση αλλαγής αλλά και όπου σημειώνεται ποιοτική αναβάθμιση των πραγμάτων.

Αυτή την ευκαιρία, αυτό το «μομέντουμ», οφείλουμε να μην το χάσουμε.

Για πρώτη φορά μετά από μακρύ χρονικό διάστημα και παρά τα υπαρκτά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καταγράφεται μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος και διάθεση κεφαλαιακών τοποθετήσεων, τόσο σε κινητές αξίες όσο και στην οικονομία.

Ας επενδύσουμε στο κλίμα αυτό και -επιτέλους- ας το εκμεταλλευτούμε προς την κατεύθυνση ανάκτησης της πλήρους πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v