Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

(upd) Προχώρησε κανονικά η διαδικασία, με τις πρώτες υποθέσεις να έχουν ήδη περαιωθεί. Το Δημόσιο στο επίκεντρο των σημερινών επαφών. Δεκέμβριο θα γίνουν οι προκηρύξεις για γενικούς διευθυντές και μόνιμους γενικούς γραμματείς.

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι δέκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ακίνητα τα οποία έβγαιναν στο σφυρί από τράπεζα. Αρχικά η διαδικασία αφορούσε έξι ακίνητα Ομόρρυθμης Εταιρείας. Εν συνεχεία λίγο μετά τις 18:00 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τέσσερα ακόμα ακίνητα, δύο εκ των οποίων πολύ μεγάλης αξίας, άνω των 700.000 ευρώ το καθένα.

Η εκκίνηση της διαδικασίας στέλνει θετικά σήματα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, δεδομένου ότι η υλοποίησή τους αποτελούσε κομβικό σημείο για την προώθηση του Staff Level Agreement.

Εως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2018 έχουν ήδη προγραμματιστεί 61 πλειστηριασμοί, με τον κατάλογο να διευρύνεται προφανώς τις επόμενες ημέρες.

Στις σημερινές επαφές κυβέρνησης - δανειστών κυριάρχησαν οι αλλαγές στο Δημόσιο, όπου παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπαλλήλων αλλά και η τοποθέτηση γενικών γραμματέων υπουργείων με πενταετή θητεία.

Στο Χίλτον βρέθηκε από το πρωί η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη, ενώ στο πρόγραμμα των επόμενων δύο ημερών κυριαρχούν συζητήσεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά, την αναθεώρηση του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων και βέβαια, το θέμα της ΔΕΗ, το οποίο όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης θα συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο, οι δεσμεύσεις που ενσωματώνονται στη γ' αξιολόγηση και έχουν πλέον εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης φέρνουν ανατροπές το 2018.

Μεταξύ άλλων έρχονται μόνιμοι Γενικοί Γραμματείς σε όλα τα Υπουργεία με πενταετή θητεία και επιλογή μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και ηλεκτρονική διαδικασία αξιολόγησης όλων των δημόσιων υπαλλήλων.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση της Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των δανειστών για περίπου τρεις ώρες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Ανοιχτό κεφάλαιο παραμένει μόνο η διαδικασία και οι όροι επιλογής των νέων μόνιμων ΓΓ και διευθυντών, η οποία μένει να διευθετηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Συμφωνήθηκε όμως ότι οι προκηρύξεις για τις εν λόγω θέσεις θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από τις αρχές Δεκέμβριου. Στόχος είναι μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης να έχουν εκδοθεί όλες οι προκηρύξεις.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, το φετινό πρώτο τεστ που αφορούσε στο 2016 ολοκληρώθηκε με πολλά προβλήματα και το ποσοστό των υπαλλήλων να μην ξεπερνά το 75% στον στενό δημόσιο τομέα, με πολύ χαμηλότερα ποσοστά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για την αξιολόγηση του Δημοσίου, η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι το υπουργείο σχεδιάζει η όλη διαδικασία να γίνει από το 2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων.

Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαχθεί το Δημόσιο από «άνωθεν» παρεμβάσεις και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου και όχι μνημονιακή υποχρέωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v