Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανεπιστήμια: Στρίβειν δια των τηλε-εξετάσεων

Μία ιλαροτραγωδία πρώτου μεγέθους εξελίσσεται σήμερα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Δημόσια περιουσία τελεί υπό κατάληψη και η κυβέρνηση παρακάμπτει το πρόβλημα, επιλέγοντας την απραξία. Αυτή είναι η ατζέντα νόμου και τάξης;

Πανεπιστήμια: Στρίβειν δια των τηλε-εξετάσεων

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η παρούσα κυβέρνηση εκλέχτηκε στη βάση μίας σειράς δεσμεύσεων. Μεταξύ αυτών και η επιβολή νόμου και τάξης στα Πανεπιστήμια, με τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Μήνες μετά η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι “εξαφανισμένη”, πάνω από 100 πανεπιστημιακές σχολές είναι υπό κατάληψη και – για να μην χαθεί και το χειμερινό εξάμηνο- οι εξετάσεις θα γίνουν εξαποστάσεως, με ψηφιακά μέσα, όπως συμφώνησαν χθες οι πρυτάνεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για μία ομολογία ήττας, στην οποία εκβιάστηκε η πολιτεία ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο. Ακόμη όμως κι αν διασώζεται έτσι το εξάμηνο, καθώς παρακάμπτεται ο “πονοκέφαλος” των καταλήψεων, το πρόβλημα παραμένει ακέραιο.

Δημόσια περιουσία, η οποία ανήκει στην ελληνική πολιτεία και κατά προέκταση στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, βρίσκεται σήμερα -αυθαίρετα και παράνομα - υπό κατάληψη, από κάποιες μειοψηφίες, στις οποίες συχνά πρωταγωνιστούν πρόσωπα που δεν είναι καν φοιτητές.

Η δε Πολιτεία βλέπει όσα εξελίσσονται και παραμένει άπραγη. Παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, παρά τις υποσχέσεις της για ατζέντα νόμου και τάξης και παρά το γεγονός ότι η περιουσία που τελεί σήμερα υπό κατάληψη προορίζεται για την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων αυτής της χώρας και για την έρευνα. Παρά λοιπόν, όλα αυτά, η πολιτεία παραμένει άπραγη και ως απλός παρατηρητής εφευρίσκοντας “παρακάμψεις” του προβλήματος.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δικαιώνεται ο “παραιτηθείς” Ν. Μηταράκης, όταν πέρυσι το καλοκαίρι μας έλεγε ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι έρχεται η… έφιππη, μόνον και μόνον για να εισπράξει το “άδειασμα” του από την κυβέρνηση σε αμφότερα τα ζητήματα.

Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία, μας έλεγε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, και διαβεβαίωνε ότι «στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Ένα κλίμα το οποίο θα ευνοεί φοιτητές και καθηγητές, θα τους προστατεύει και θα απομονώνει παραβατικές συμπεριφορές».

Τώρα, με περισσότερες από 100 σχολές υπό κατάληψη, τι λέει ο φίλτατος Μαρινάκης; Απομονώθηκαν οι παραβατικές συμπεριφορές ή έχουμε ακόμη δρόμο;

Προφανώς πρόκειται περί μίας ιλαροτραγωδίας. Διότι σαφώς υπάρχει το στοιχείο της ιλαρότητας, όταν μόλις προ λίγων μηνών, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, ενισχύεται» και σήμερα αντικρίζει τη δημόσια περιουσία να τελεί υπό κατάληψη. Εάν συνεχιστούν, μάλιστα αυτές οι καταλήψεις, για μερικούς μήνες, για παράδειγμα, έως το καλοκαίρι, οπότε θα “σφίξουν” οι ζέστες και θα θελήσουν τα παιδιά να πάνε για κανένα μπανάκι, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα τους κοιτά άπραγη μέχρι να φύγουν μόνοι τους; Μέχρι να βαρεθούν τη ζωή στα δημόσια κτίρια, και θελήσουν να ξαποστάσουν από τα όποια ανομήματα έχουν διαπράξει εκεί μέσα;

Συνιστά συγκροτημένη πολιτική έναντι της ανώτατης εκπαίδευσης αυτή η στάση ή εκτιμά η κυβέρνηση πώς η δημιουργία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, στην οποία αντιδρούν οι καταληψίες, αποτελεί ικανό αντίβαρο σε όσα συμβαίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια;

Θα μου πείτε, όμως, ποιος έχασε τη σοβαρότητά του για να την βρούμε εμείς; Προφανώς είχε δίκιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υποκαθιστά την κανονική.

Το κακό όμως είναι ότι τόσο η πανεπιστημιακή, όσο και η κανονική αστυνομία, είναι... άφαντες από τα πανεπιστήμια.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v