Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαμένο στοίχημα νόμου και τάξης

Υπόσχονταν προεκλογικά επιβολή του νόμου και βλέπουμε αναβίωση της τρομοκρατίας και έξαρση της εγκληματικότητας. Η συνταγή είναι λάθος κι αν δεν αλλάξει, τα χειρότερα είναι εξασφαλισμένα.

Το χαμένο στοίχημα νόμου και τάξης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η νεανική εγκληματικότητα που εμφανίζεται σε έξαρση με περιστατικά σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα βίαια εγκλήματα μεταξύ συμμοριών της νύχτας και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με την τρομοκρατία, η αναζωπύρωση του κοινού εγκλήματος και βεβαίως η ενδεχόμενη αναβίωση ενός πλαισίου τρομοκρατικών ενεργειών, υπό το φως και όσων διαδραματίστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, συνθέτουν μία ιδιαίτερα μελανή εικόνα απουσίας επιβολής του νόμου στην πατρίδα μας.

Από την προεκλογική δέσμευση περί «νόμου και τάξης» οδεύουμε προς τον αντίποδα της έξαρσης της εγκληματικότητας κάθε λογής. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη αλλάξει αλλά ακόμη και η παρούσα, παρά την πολύχρονη εμπειρία που κομίζει, δεν έχει κατορθώσει να δώσει το στίγμα της.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωνε μόλις προ δεκαημέρου, στον απόηχο ενός άλλου κτυπήματος στην Αθήνα, ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η απάντηση στα λεγόμενά του ήρθε χθες από τη Θεσσαλονίκη, με ακόμη ένα κτύπημα.

Αντίστοιχα, αναφερόμενος στην ευρύτερη έξαρση της εγκληματικότητας, δήλωνε ότι «όλη αυτή η υπόθεση των αλληλοσκοτωμών, δολοφονιών, της μεγάλης εγκληματικής δράσης στα πεδία του λαθρεμπορίου, πρέπει να συρρικνωθεί», τονίζοντας ότι «οργανώνονται οι υπηρεσίες μαζί με τους εισαγγελείς, έτσι ώστε να υπάρξει ένα καθοριστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα, είτε αυτοί είναι κάποιοι μπράβοι που συνεχίζουν να εκβιάζουν καταστήματα είτε είναι δολοφόνοι, εκτελεστές συμβολαίων και λαθρέμποροι». «Είναι στο σχέδιο για αντιμετώπιση», πρόσθεσε.

Αυτό το σχέδιο ωστόσο, ακόμη «ξεδιπλώνεται» καθώς έκτοτε, κάθε λογής υποθέσεις, από όπλα και ναρκωτικά έως εκβιασμούς και δολοφονίες, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και οι διωκτικές αρχές παραμένουν θεατές.

Ακόμη όμως και στο πεδίο της επιβολής συνθηκών νόμου και τάξης στα πανεπιστήμια της χώρας εμφανίζεται αδύναμο το έργο της παρούσας κυβέρνησης. Από τις πομπώδεις εξαγγελίες περί πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι οποίες παρέμειναν κενό γράμμα, φθάσαμε στις καταλήψεις και στην αδυναμία, έστω πρόσκαιρη, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το ΕΚΠΑ να προχωρήσουν σε τηλε-εξετάσεις, καθώς «άγνωστοι» εμφανίζονται να «έριξαν» χθες τον σέρβερ του ΑΕΙ.

Με άλλα λόγια, αντί να εξαρθρώνεται το έγκλημα, αποσαθρώνεται η κοινωνία μας.

Αντικατοπτρίζει όλη αυτή η εικόνα αναποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών; Είναι το απότοκο της καθυστέρησης που εμφανίζει η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα; Είναι το σύμπτωμα των καιρών; Όποια κι αν είναι η αιτία, η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στην προεκλογική της δέσμευση περί επιβολής νόμου και τάξης στην πατρίδα μας.

Η κατάσταση δεν βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει και η διατύπωση μεγαλεπήβολων σχεδίων περί πάταξης της εγκληματικότητας δεν αρκεί. Απαιτούνται πράξεις και έργα για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Εάν το κράτος αδυνατεί να προσφέρει συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης στους πολίτες του, τότε έχει αποτύχει του σκοπού του. Δεν είναι πλέον συντεταγμένο. Ακόμη χειρότερα, δίνει έδαφος άνθησης ακραίων πολιτικών σχηματισμών, οι οποίοι μόνο χειρότερες ημέρες κομίζουν.

Ενώπιον όλων αυτών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι κάνει; Οι δεσμεύσεις περί ατζέντας νόμου και τάξης, όσο εύηχες κι αν είναι όταν διατυπώνονται, διαψεύδουν προσδοκίες, εάν δεν εκπληρωθούν και ωθούν το εκλογικό σώμα -ή εντέλει ένα τμήμα του- σε ριζοσπαστισμό.

Δεν είναι ανάγκη όλο αυτό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v