Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική αναδίπλωση για Cosco - ΟΛΠ;

"Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά" για να λύσουμε τις διαφορές μας, διαβεβαιώνει τον Κινέζο πρέσβη η κ. Λ. Κατσέλη, επιδεικνύοντας πιθανότατα διάθεση αναδίπλωσης της μέχρι τώρα στάσης της στην υπόθεση Cosco-ΟΛΠ.

Κυβερνητική αναδίπλωση για Cosco - ΟΛΠ;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά" για να λύσουμε τις διαφορές μας, διαβεβαιώνει τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα κ. Luo Linquan η κ. Λ. Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αναφερόμενη, δίχως να την ονοματίσει, στην υπόθεση Cosco - ΟΛΠ.

Αυτό που δεν μας έχει πει ωστόσο, ακόμα και αυτήν την έσχατη ώρα, είναι τι ακριβώς προτίθεται να κάνει, ή εντέλει τι θα ήθελε να κάνει…

Είναι πολύ "συμπαθές" να αναδιπλώνεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, αλλά χρήσιμο θα ήταν να λες και στους άλλους από τι αναδιπλώνεσαι…

Τόσο ο κ. Χρ. Παπουτσής όσο και η ίδια καθιστούσαν σαφές προεκλογικά και επαναλαμβάνουν ως κυβέρνηση ότι θα διαπραγματευτούν με την Cosco για τη βελτίωση της σύμβασης παραχώρησης που προβλέπει την εγκατάσταση της κινεζικής εταιρίας στον ΟΛΠ (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ).

Πέραν τούτου, ουδέν. Ούτε τι προωθεί η κυβέρνηση, ούτε πού χωλαίνει (αν χωλαίνει) η σύμβαση, ούτε τίποτε άλλο.

Μια απλή γενική αναφορά σε "βελτίωση" των όρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στους εργαζομένους, η οποία συνοδεύεται από το επιμύθιο ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε και τη σύμβαση για την κατασκευή του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" το 1993, η οποία ειρήσθω εν παρόδω όχι μόνο δεν είχε κυρωθεί από τη Βουλή αλλά δεν είχε καν υπογραφεί επισήμως από το ελληνικό δημόσιο, παρά μόνο είχε μονογραφεί.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται να προσεγγίζει μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ξένα επενδυτικά κεφάλαια βρήκαν τον δρόμο τους προς τη χώρα μας πραγματικά προκαλεί απορία.

Μας δηλώνει η κ. Κατσέλη ότι η θυγατρική της COSCO στην Ελλάδα, ήτοι η παραχωρησιούχος εταιρία ΣΕΠ Α.Ε., συμφωνεί να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για τους προβλήτες Ι και ΙΙ.

Με άλλα λόγια, η ΣΕΠ Α.Ε. συμφωνεί να συζητήσει για έναν προβλήτα (τον Ι) ο οποίος δεν αφορά καν στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης, ενώ σε περίπτωση που δεν συναινέσει σε τυχόν τροποποίηση των όρων για τον δεύτερο προβλήτα (ΙΙ) η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε, υπό τις παρούσες συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Είναι αλήθεια ότι "ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει". Να προσθέσουμε εμείς και "κόμματα σε προεκλογική περίοδο".

Όμως η υλοποίηση μιας προεκλογικής εξαγγελίας όπως αυτή ενδέχεται να αποτελέσει αιτία για ακόμη ένα πλήγμα στην όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στη χώρα μας στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα, συνεπάγεται και ένα βαρύ τίμημα για τον εμπορικό κόσμο της χώρας, ο οποίος δεν έχει να αντιπαλέψει μόνο τα δεινά της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνεχείς απεργίες των εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Εντέλει, ποιο θα είναι το όφελος από αυτόν τον αυτοεγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ;

Τόσο για το ίδιο όσο και για την ελληνική οικονομία;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v