Λ. Κατσέλη: Ξεκινά διάλογος με την Cosco

Υπέρ του διαλόγου για την επέκταση της συμφωνίας του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco τάχθηκε η κ. Λ. Κατσέλη, μετά τη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λ. Κατσέλη: Ξεκινά διάλογος με την Cosco
Υπέρ του διαλόγου για την επέκταση της συμφωνίας του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco τάχθηκε η κ. Λ. Κατσέλη, μετά τη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των κ.κ. Πάγκαλου, Παπακωνσταντίνου, Παμπούκη.

Η πιθανή επέκταση της συμφωνίας αφορά την εκμετάλλευση του προβλήτα Ι του ΟΛΠ σε συνεργασία με τους κινέζους που θα ελέγχουν τον προβλήτα ΙΙ.

Παράλληλα η κ. Κατσέλη "προέτρεψε" τις διοικήσεις των ΣΕΠ και ΟΛΠ να προχωρήσουν στην έναρξη διαλόγου για το θέμα.

Η ίδια σε δηλώσεις που πραγματοποίησε προσερχόμενη σήμερα στη Βουλή τόνισε:

«Είχα εκτεταμένες συζητήσεις με τους εργαζόμενους. Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, διότι πραγματικά, είχαμε την Παρασκευή μια μεγάλη επιτυχία. Ουσιαστικά, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχαμε δώσει ότι πρώτον θα ξεκινήσουμε, αμέσως, τις συζητήσεις με την ΣΕΠ ΑΕ για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης και δεύτερον ότι θα ξεκινήσουμε σε νέα βάση τη συζήτηση και τον ουσιαστικό διάλογο για τη συνεργασία των προβλητών Ι και ΙΙ.

Ελπίζουμε ότι ο διάλογος θα καταλήξει πραγματικά προς αμοιβαίο όφελος και των δύο μερών αλλά κυρίως των εργαζομένων.

Επομένως, αυτή είναι μία πάρα πολύ θετική έκβαση, υλοποιώντας στην ουσία τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει – ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - και στη Βουλή όταν συζητήθηκε η κύρωση της συμφωνίας παραχώρησης το Μάρτιο του 2009».

Δήλωση της Λ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση με τον κινέζο πρέσβη

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη μετά από συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρέσβη, δήλωσε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που σήμερα επισκέφτηκε το Υπουργείο ο αξιότιμος πρεσβευτής της Κίνας, Luo Linquan. Είναι η πρώτη επίσκεψη ενός διπλωμάτη στο υπουργείο μας. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, μια συνεργασία στην οποία προσβλέπουν και τα δύο μέρη. Θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομική συνεργασία με την Κίνα, να ενισχύσουμε τις εμπορικές και τις επενδυτικές μας σχέσεις για αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών. Πιστεύουμε σε αυτήν τη φιλία και συνεργασία και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και οι δύο για να επιλύσουμε όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και να προχωρήσουμε μπροστά για μία αποδοτική συνεργασία».

Δήλωση του Κ. Μίχαλου

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά έχουν φέρει σε πλήρη αδιέξοδο τις ελληνικές επιχειρήσεις. Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να εφαρμόσουν άμεσα τις διεθνείς συμφωνίες, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Σας γνωστοποιώ, μάλιστα, ότι η τελευταία απόφαση του Εφετείου Πειραιά με αριθμό 258/2008 αναφέρει επί λέξει όχι μόνο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που έγιναν πέρυσι για ακριβώς τον ίδιο λόγο, είναι παράνομες και καταχρηστικές αλλά και «απαγορεύει στο μέλλον την υπό των εναγομένων –των λιμενεργατών δηλαδή- πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων υπό την αυτή μορφή και τρόπο διεξαγωγής (της λευκής απεργίας περιλαμβανομένης), εφ’ όσον θα επιστηρίζεται στους αυτούς λόγους και αιτήματα».

Μάλιστα, η δικαστική απόφαση προβλέπει την επιβολή προστίμου 4.000 ευρώ για κάθε μέρα απεργίας που θα γινόταν στο μέλλον, το οποίο θα πρέπει να καταβάλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο λιμάνι».

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η ημερήσια απώλεια δημοσίων εσόδων από την απεργία ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, ενώ επιπροσθέτως:
• Η ζημιά του ΟΛΠ ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ
• 10.000 containers παραμένουν εγκλωβισμένα στο λιμάνι
• 1500 containers ημερησίως ταξιδεύουν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v