Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκαλης: Ετοιμασίες για το πιο μεγάλο «ντέρμπι»

Βεβαρημένη από τη συγκυρία και τα δάνειά της, με "αγκάθια" σε Ρουμανία και Βουλγαρία, η Intralot φτάνει στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της πορείας της. Η σχέση με τον ΟΠΑΠ, τα VLTs και το πιο μεγάλο… έπαθλο.

Κόκκαλης: Ετοιμασίες για το πιο μεγάλο «ντέρμπι»
Για το πιο σκληρό «ντέρμπι» της έως τώρα πορείας του ετοιμάζεται πυρετωδώς ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης, τον οποίο πληροφορίες φέρουν να έχει επισκεφτεί τον ΟΠΑΠ πρόσφατα, ενώ είναι γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό στα ραντεβού με τον Οργανισμό πήγαινε ο επικεφαλής της εταιρίας Κώστας Αντωνόπουλος.

Το ενδιαφέρον του κ. Κόκκαλη δεν είναι αδικαιολόγητο. Ο ΟΠΑΠ υπήρξε -και παραμένει- χρυσοτόκος όρνιθα για την Intralot, αλλά οι εξελίξεις περί την επικείμενη ιδιωτικοποίηση ενδέχεται να ανατρέψουν πλήρως την… παραδοσιακή σχέση.

Κι αυτό ενώ σύννεφα φαίνεται να έχουν παρουσιαστεί και στις δύο άλλες επικερδείς δραστηριότητες της εταιρίας, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Για την πρώτη περίπτωση έχουν γίνει εκτενείς αναφορές στο Euro2day.gr  χωρίς να διαψευστούν, ενώ μόλις στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ρουμανικής επιτροπής ανταγωνισμού αναφέρθηκε στο θέμα της έρευνας που διεξάγει η επιτροπή ανταγωνισμού - σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο Bogdan Chiritoiu ανέφερε στο χρηματοοικονομικό site Βursa.ro: «Είναι σε εξέλιξη η έρευνα που εξετάζει το ενδεχόμενο πρακτικών παράβασης του ανταγωνισμού μεταξύ της κρατικής λοταρίας CN και των εταιριών Intralot, Intracom και Lotrom, σε σχέση με τη διοργάνωση και την εκμετάλλευση του τυχερού παιγνίου videolotto. H έρευνα ξεκίνησε με δική μας πρωτοβουλία τον Μάρτιο του 2012, όταν κάναμε απροειδοποίητο έλεγχο στα γραφεία των εταιριών που εμπλέκονται. Αυτό το διάστημα, εξετάζουμε τα έγγραφα που κατασχέσαμε κατά τον έλεγχο. Επίσης, συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενδιαφέρεται για το αν από τις συμβάσεις μεταξύ των εταιριών προκύπτει ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης».

Το κακό είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει ξεσπάσει πολύ κοντά στη λήξη των 10ετών συμφωνιών της Intralot με τη ρουμανική λοταρία, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το μέλλον της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ιδίως σε ό,τι αφορά τους άκρως επικερδείς όρους της.

Αλλά και στη Βουλγαρία τα αποτελέσματα είναι πλέον χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για «διάσταση απόψεων» μεταξύ της Intralot και των εγχώριων -ισχυρών- μετόχων (η Intralot έχει το 49%) καθώς οι τελευταίοι φέρονται να έχουν ήδη «αυτονομηθεί» σε νέες δραστηριότητες τυχερών παιγνίων.


Ο υψηλός δανεισμός και οι επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Intralot, ένα σημείο που «προβληματίζει» είναι ο υψηλός δανεισμός, της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό, αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο κ. Κόκκαλης έχει πετύχει την αναχρηματοδότηση περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκκρεμεί ωστόσο ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ που αφορά μετατρέψιμο δάνειο, για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση έως τον προσεχή Ιούνιο.

Εκτός από τα δάνεια, όμως, υπάρχουν και οι υψηλές επενδυτικές δαπάνες της περιόδου. Η εταιρία βαρύνεται από το 16,5% του ποσού των 190 εκατ. ευρώ (περίπου 31 εκατ. ευρώ) που δίδεται ως προκαταβολικό τίμημα για την υπόθεση των κρατικών λαχείων, μέσω της κοινοπραξίας του ΟΠΑΠ, το οποίο προς το παρόν έχει καλυφθεί με εγγυητικές επιστολές. Και στο προσεχές μέλλον, υπάρχει η υπόθεση των VLTs, για την οποία ακούγεται ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης (RFP) για τους τεχνολογικούς παρόχους. Μια διαβούλευση στο παρασκήνιο της οποίας αναμένεται να διεξαχθούν άγριες συγκρούσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων.


Αναζήτηση συμμάχων για τον ΟΠΑΠ

Tο πιο μεγάλο project, όμως, είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, μέσω της οποίας, αν κέρδιζε η πλευρά της Intralot, θα μπορούσε να προκύψει και συνένωση των δύο, κάτι που πολλοί χαρακτηρίζουν «μύχιο πόθο» και μέγιστο «έπαθλο» του κ. Κόκκαλη. Η υπόθεση προφανώς απαιτεί τεράστια κεφάλαια. Προς το παρόν, η Intralot εμφανίζεται μόνη της στη διεκδίκηση. Είναι όμως δεδομένο ότι δεν μπορεί να «σηκώσει» μόνη της τέτοιου είδους ποσά.

Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, υπήρξαν πολυάριθμες επαφές με σειρά ξένα funds, στις οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ορατό αποτέλεσμα.

Ακόμη και στην περίπτωση της κινεζικής Fosun International (γνωστή από την επένδυσή της στη Folli Follie αλλά και από την αυτόνομη -προς το παρόν- συμμετοχή της στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ), ενώ είναι γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές επαφές -και παρά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας-, έως στιγμής δεν φαίνεται να υπήρξε συμφωνία.

Ίσως, αναφέρουν ορισμένες πηγές, επειδή η Intralot επιδιώκει να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής εντελώς δυσανάλογο με τις χρηματοδοτικές δυνατότητές της…

Όπως και να 'χει, η υπόθεση ΟΠΑΠ είναι ιδιαίτερα σοβαρή για το μέλλον της εταιρίας, δεδομένων και των δανείων που διαθέτει. Το τρέχον συμβόλαιο με τον ΟΠΑΠ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, και μόνο, υπολογίζεται ότι παράγει καθαρά έσοδα της τάξεως των 57 εκατ. ετησίως, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ με αλλεπάλληλες «παρατάσεις», για τις οποίες έχουν ήδη γραφτεί πάρα πολλά.

Η εταιρία ανακηρύχτηκε το περασμένο καλοκαίρι (επί διοικήσεως Σπανουδάκη) προτιμητέος προμηθευτής στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου… 7 μήνες, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομικής της προσφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού!

Αν πιστέψουμε τις «κακές γλώσσες», η εκ πρώτης όψεως παράδοξη αυτή εξέλιξη (γιατί άραγε να απαιτούνται επτά μήνες αξιολόγησης μιας οικονομικής προσφοράς;) έχει την εξήγησή της: Το τίμημα που λαμβάνει η εταιρία μέσω των παρατάσεων της προηγούμενης σύμβασης μάλλον είναι, όπως υποστηρίζουν, πολύ μεγαλύτερο από το τίμημα που δόθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Όπως και να 'χει, ο χρόνος τρέχει αδυσώπητα. Κι αν κρίνουμε από τις πιέσεις που εκδήλωσε με κάθε επισημότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν κυλήσει ομαλά και γρήγορα η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τότε θα χτυπήσουν ηχηρές καμπάνες όχι μόνο για την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (που ενδεχομένως θα αντικατασταθεί από ξένους, σύμφωνα με το ΔΝΤ) αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση.

Το κρίσιμο «τεστ» τόσο για την Intralot όσο και για τον ίδιο τον Σωκράτη Κόκκαλη έχει ήδη ξεκινήσει…

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v