Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εμπλοκή INTRALOT με ρουμανικό ΟΠΑΠ

Στο μικροσκόπιο της Ευρ. Επιτροπής η σύμβαση της ελληνικής εταιρίας με την κρατική λοταρία της Ρουμανίας. Νέο «επεισόδιο» σε υπόθεση που συνδυάζει κατηγορίες για βαριά αδικήματα και πολιτικούς. Τι γράφει ο Τύπος.

Νέα εμπλοκή INTRALOT με ρουμανικό ΟΠΑΠ
Σημαντικές εξελίξεις, που ενδέχεται να φέρνουν σε δύσκολη θέση την ελληνική Intralot, καταγράφονται στη Ρουμανία, γύρω από την πολυετή -και ιδιαίτερα επικερδή- σύμβασή της με την Κρατική Λοταρία της Ρουμανίας.

Πρόκειται για υπόθεση στην οποία άμεσα ή έμμεσα φέρονται να εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας, ορισμένοι εξ αυτών κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή ή για συνέργεια σε φοροδιαφυγή, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται έρευνες του ρουμανικού δημοσίου για φοροδιαφυγή εκ μέρους της ίδιας της κρατικής εταιρίας και της ελληνικής κοινοπραξίας Intralot, Intracom και LOTROM, με ανοιχτό, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το ενδεχόμενο να στραφεί το κράτος εναντίον της κοινοπραξίας!

Τελευταίο επεισόδιο η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σύμφωνα με εγχώριο ρεπορτάζ ζητά επιτακτικά από το ρουμανικό δημόσιο κάθε λεπτομέρεια της συγκεκριμένης σύμβασης, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου. Μεταξύ άλλων, ζητά να μάθει γιατί συγκεκριμένο ποσό δεν αναφέρεται στη συμφωνία αξίας του συμβολαίου αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός,

Η ακανθώδης αυτή υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: Πρώτον, διότι η αγορά της Ρουμανίας είναι από τις πλέον επικερδείς για την ελληνική πλευρά, αλλά το συμβόλαιο λήγει το 2013, και υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι δύσκολα θα ανανεωθεί.

Και, δεύτερον, διότι η ίδια η Ιντραλότ, από προμηθευτής του ελληνικού ΟΠΑΠ, μετεξελίσσεται σε συμμέτοχο-συνδιοργανωτή του Οργανισμού στο θέμα των λαχείων (διαδικασία που αναμένεται να καταλήξει σύντομα), ενώ, με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιδιώκει να συμμετάσχει και στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, μάλλον ως μέρος ευρύτερου σχήματος.

Αυτό σημαίνει ότι εμπλοκές σε υποθέσεις που έχουν έντονα άρωμα σκανδάλου, διαπλοκής και γενικότερα νομικών περιπετειών αποκτούν ευρύτερη σημασία σε πιθανές διαδικασίες ελέγχου «καταλληλότητας» (probity control) που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο από την πλευρά του πωλητή, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την απόλυτη ευθύνη της διαδικασίας, αλλά και από την πλευρά των εν δυνάμει συμμετεχόντων σε ένα σχήμα διεκδίκησης.



Προ μηνών, το Euro2day.gr είχε αναφερθεί εκτενώς σε δημοσιεύματα στον ρουμανικό Τύπο, που επικαλούνταν δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο της γειτονικής χώρας ερευνά την κρατική λοταρία και τους προμηθευτές της (κοινοπραξία της ΙNTRACOM με την Intralot και τη ρουμανική θυγατρική της LOTROM) σε σχέση με παράνομη εγκατάσταση «κουλοχέρηδων» (slot machines).

Ειδικότερα, αναφερόταν ότι οι προμηθευτές και η κρατική λοταρία εγκατέστησαν δίκτυο χιλιάδων παιγνιομηχανών, που δεν αφορούσαν μηχανήματα videolotto, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση, αλλά «κουλοχέρηδες». Κι ότι με αυτόν τον τρόπο το ρουμανικό δημόσιο απώλεσε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα videolotto εξαιρούνταν από τη φορολογία, ενώ οι «κουλοχέρηδες» όχι.

Τότε μάλιστα είχαμε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό ή δημοπρασία. Κατακυρώθηκε με απευθείας ανάθεση. Κι ότι επί τη βάσει αυτής της σύμβασης η κοινοπραξία χρηματοδότησε τη λοταρία, για να εξαγοράσει τον εξοπλισμό και να εφαρμόσει το σύστημα, λαμβάνοντας εις αντάλλαγμα, για μία 10ετία, τη μερίδα του λέοντος από τα «επίμαχα» πλέον έσοδα. Η υπόθεση αυτή παραμένει... ανοιχτή.

Απαντώντας στο δημοσίευμα μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Intralot περιορίστηκε να δηλώσει τότε ότι «δεν έχει επίσημη ενημέρωση» για αξιώσεις απέναντί της από το ρουμανικό δημόσιο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά στην ουσία της υπόθεσης, αν και προμηθευτής των μηχανημάτων που από videolotto φέρονται να έγιναν «κουλοχέρηδες».

Πέραν αυτών, όμως, όπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη το ρουμανικό ειδησεογραφικό μέσο EVZ, η σύμβαση αυτή έχει προκαλέσει και έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με συγκεκριμένα ερωτήματα ζητά αναλυτικές απαντήσεις για τη σύμβαση προμήθειας, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως υποκρύπτει κρατική ενίσχυση της Λοταρίας, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η σύμβαση αυτή υπεγράφη το 2003 από τον τότε πρόεδρο της Λοταρίας Nicolae Christea, τον οποίο είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή ο Florin Georgescu, τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός και σήμερα υπουργός Οικονομικών.


Απευθείας διαπραγμάτευση και ανάθεση

Παρότι η φερόμενη αξία του συμβολαίου ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν έγινε διαγωνισμός, αλλά απευθείας διαπραγμάτευση και ανάθεση με την ελληνική κοινοπραξία, χωρίς μάλιστα να αναγράφεται πουθενά η αξία του εξοπλισμού που θα προσέφερε η τελευταία.

Απλώς η ρουμανική πλευρά αποδέχθηκε, σε αντάλλαγμα για την παροχή του εξοπλισμού, να πληρώνει στην ελληνική πλευρά το 80% των μικτών εσόδων για τα πρώτα τρία χρόνια, το 75% για τα επόμενα τρία χρόνια και το 70% για τα υπόλοιπα χρόνια ως τη συμπλήρωση 10ετίας. Όπως σημειώνεται, μάλιστα, μόνο για τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική πλευρά εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από 43 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο!

«Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται τα ερωτήματα της Επιτροπής», συνεχίζει το δημοσίευμα, «φανερώνει την έκπληξή τους από τα στοιχεία της συμφωνίας, που εμφανίζονται να ωφελούν μόνο την ελληνική πλευρά.

Ζητούν εξηγήσεις γιατί δεν αναφέρεται στη συμφωνία ένα συγκεκριμένο ποσό για την αξία αυτού του συμβολαίου, γιατί δεν αναφέρεται το συνολικό ύψος της απαιτούμενης επένδυσης, γιατί δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός, κι ακόμη ρωτούν αν υπήρξε αξιολόγηση των υπηρεσιών και του εξοπλισμού που προσέφερε η ελληνική πλευρά, γιατί η προμήθεια του εξοπλισμού δεν συνοδεύθηκε από εγγυήσεις (warranties) καθώς και αν υπάρχει συγκεκριμένη αξία του εξοπλισμού, που να προκύπτει από τα εκδοθέντα τιμολόγια, αλλά και ποιο είναι το ύψος του επιτοκίου για τη χρηματοδότηση που έλαβε η Λοταρία, από την ελληνική πλευρά - και με ποιους όρους και προϋποθέσεις».

«Το χειρότερο είναι» σημειώνει το δημοσίευμα, «ότι η έγκριση αυτής της λεόντειου συμφωνίας, από το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση της Λοταρίας, δηλαδή από εκπροσώπους του κράτους, οδηγεί τους Ευρωπαίους στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για κεκαλυμμένη, έμμεση κρατική ενίσχυσή της από το ρουμανικό κράτος. Εάν δε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει αναστροφή της συμφωνίας, η κρατική λοταρία θα χρεοκοπήσει».

Αρμόδιο για να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής τον Florian Georgeskou, o οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως προαναφέρθηκε, και την άλλη ανοιχτή υπόθεση, της φοροδιαφυγής με τα videolotto, που φέρονται να έγιναν «κουλοχέρηδες», υπόθεση που όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ερευνάται από τις ειδικές υπηρεσίες της εφορίας, το γραφείο «μετρολογίας» για τις παιγνιομηχανές και τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου.

Ανοιχτά μέτωπα όμως έχει και ο πρώην επικεφαλής της Κρατικής Λοταρίας της Ρουμανίας, ο άνθρωπος δηλαδή που υπέγραψε το επίμαχο συμβόλαιο με την κοινοπραξία, ο Νikolae Christea, ο οποίος, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αναμένει τη δικαστική απόφαση για σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής στην οποία φέρεται ως συνεργός, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό George Copos. Ουσιαστικά, πρόκειται για αγοραπωλησία στην οποία αγοραστής ήταν η κρατική λοταρία και πωλητής μια εταιρία του κ. Copos, η συναλλαγή όμως δεν έγινε απευθείας, αλλά μέσω τριών… μεσαζόντων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια υπόθεση που έχει καθυστερήσει επί μακρόν στο δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας (επί… έξι χρόνια και τέσσερις μήνες!) και η απόφαση αναμένεται πλέον εντός των ημερών.

Σύμφωνα πάντως με πλειάδα δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, (ενδεικτικά εδώ), ο κ. Copos φέρεται και κάτοχος ποσοστού στη ρουμανική θυγατρική της Intralot , τη LOTROM, με ποσοστό 5%, μέσω εταιρίας του με έδρα το Λιχτενστάιν.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v