Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη μέρα για τις σχέσεις ΟΠΑΠ με Intralot

Μέρα ορόσημο για τις περαιτέρω σχέσεις ΟΠΑΠ - Intralot ενδέχεται να αποδειχθεί η σημερινή καθώς λήγει η επέκταση της παλαιάς σύμβασης και έρχεται η ώρα λειτουργίας του νέου τεχνολογικού συστήματος. Η έλλειψη ανακοινώσεων και η περίπτωση των Λαχείων.

Κρίσιμη μέρα για τις σχέσεις ΟΠΑΠ με Intralot

Καθοριστική ημέρα για τις περαιτέρω σχέσεις ΟΠΑΠ και Intralot ενδέχεται να αποδειχτεί η σημερινή. Kι αυτό διότι σήμερα, 14 Απριλίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία της επέκτασης που είχε αποφασίσει και είχε ανακοινώσει η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ στη συμφωνία τεχνολογικού παρόχου του 2010.

Ταυτόχρονα, είναι η ώρα παραλαβής του νέου συστήματος από τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τη σύμβαση του νέου τεχνολογικού παρόχου που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο -και πάλι με την Intralot- η τότε διοίκηση του Οργανισμού.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η Intralot βάσει της συμφωνίας θα συνέχιζε να πληρώνεται 57 εκατομμύρια τον χρόνο, πλέον ΦΠΑ, συν 8% από τα έσοδα των Monitor Games και Go-Lucky, συν τα έσοδα από το ΟΠΑΠ TV.

Τώρα που η σύμβαση αυτή λήγει, η Intralot θα πρέπει να παραδώσει το νέο σύστημα (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, προέβλεπαν τα σχετικά κείμενα) και να πάρει 27,5 εκατ. ευρώ στο χέρι, συν τις σημαντικές περαιτέρω ετήσιες αμοιβές που προβλέπονται στο ίδιο κείμενο για τα επόμενα χρόνια, ως αντίτιμο για την υποστήριξη του νέου συστήματος.

Καθώς δεν έχουν υπάρξει περαιτέρω ανακοινώσεις ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά, λογικό είναι να εκτιμάται ότι το σύστημα είτε παραδόθηκε είτε παραδίδεται «εντός της σήμερον» και η Intralot λαμβάνει τα 27,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, καθώς η παράδοση του νέου συστήματος είναι σημαντικό εταιρικό γεγονός.

Αν παρ' ελπίδα όμως δεν παραδοθεί, προφανώς ο ΟΠΑΠ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το παλαιό σύστημα. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν άλλου είδους σοβαρές παρενέργειες.

Διότι για όσους θυμούνται την υπόθεση, η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού, μέσα σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων και εντάσεων, έσπευσε να κλείσει και να υπογράψει τόσο τη νέα σύμβαση τεχνολογικού παρόχου, όσο και όλες τις συμβάσεις προμήθειας μεταξύ της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., στην οποία ο ΟΠΑΠ είχε την πλειοψηφία, ελάχιστα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του που βρισκόταν σε εξέλιξη - και παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Emma Delta, που υποστήριζε ότι τόσο σημαντικές συμβάσεις θα έπρεπε πρώτα να αξιολογηθούν και να αντιμετωπισθούν από τη νέα διοίκηση, και όχι να τη δεσμεύουν προκαταβολικά.

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι σε πρόσφατο επίσημο δελτίο Τύπου του ΟΠΑΠ, για τα αποτελέσματα 12μήνου, υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στα Ελληνικά Λαχεία, σύμφωνα με την οποία «οι μέτοχοι της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. αποφάσισαν την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας προκειμένου να αποτυπωθεί η άσκηση ελέγχου διοίκησης της εταιρίας από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και παράλληλα μετέβαλαν τους όρους των συμβάσεων προμηθειών (προφανώς με την Intralot και τη Scientific Games) που οδήγησαν σε μείωση του κόστους».

Παρότι οι αλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία (όχι μόνο για το οικονομικό τους αντικείμενο, αλλά και για τις σκληρές μάχες που δόθηκαν το 2013, με στόχο να... μη γίνουν - όπως φαίνεται και από ενδεικτικό ρεπορτάζ της περιόδου) επί του θέματος αυτού, από την πλευρά της Ιntralot, δεν έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Τόσο στην περίπτωση των Λαχείων, όσο και στη συμφωνία του νέου τεχνολογικού παρόχου, η τότε διοίκηση του Οργανισμού, υπό την πίεση και του ΤΑΙΠΕΔ, έσπευσε να «βάλει υπογραφές», παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των επενδυτών της Emma Delta, που αγόρασαν στη συνέχεια τον ΟΠΑΠ.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμφίβολα υπέρ της Intralot, η οποία λίγο μετά έκλεισε σημαντικές συμβάσεις αναχρηματοδότησης δανεισμού, προφανώς παρουσιάζοντας και τις «σίγουρες» ροές εσόδων που δημιουργούσαν για τα επόμενα χρόνια οι συγκεκριμένες συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ.

Στη μία περίπτωση (των Λαχείων) έχουν ήδη επέλθει σημαντικές αλλαγές, για τις οποίες όμως η Intralot δεν έχει ακόμη ενημερώσει τους επενδυτές. Οπότε τίθεται το ερώτημα αν έχει η εταιρία έχει υλοποιήσει και έχει παραδώσει κατά τα προβλεπόμενα το νέο τεχνολογικό σύστημα του Οργανισμού, οπότε θα λάβει και τα 27,5 εκατομμύρια ευρώ, ανά χείρας, παρότι δεν έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις ή θα το παραδώσει σήμερα-αύριο.

Κι αν όχι, ποιοι θα είναι οι όροι της περαιτέρω συνεργασίας εφεξής; Θα υπάρξει επιπλέον επέκταση της παλαιάς και συνεχώς ανανεούμενης σύμβασης; Θα γίνουν τροποποιήσεις και καταργήσεις;

Σε κάθε περίπτωση σύντομα, θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v