Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό 48ωρο με... «σκληρό ρoκ» για τα Λαχεία

Αρνήθηκαν να καταβάλουν τα προβλεπόμενα ποσά Intralot και SGI, επειδή δεν έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες... προμήθειας. Απειλές παραίτησης και αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-ΟΠΑΠ, σε «κόκκινο συναγερμό» η κυβέρνηση.

Καυτό 48ωρο με... «σκληρό ρoκ» για τα Λαχεία

Το απόγευμα της Παρασκευής στην αυτόκλητη συνέλευση της εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση των Λαχείων, τόσο η Intralot όσο και η Scientific Games, που κατέχουν ποσοστό 16,5% έκαστη, αρνήθηκαν να καταβάλουν την πρώτη δόση από τα προβλεπόμενα ποσά για την κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρίας.

Ως αιτιολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, έφεραν το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οι συμφωνίες προμήθειας, με τις οποίες οι ίδιες θα λαμβάνουν ποσοστό 3,3% του τζίρου (η σημασία αυτού του ποσοστού έχει παρουσιαστεί σε άλλο ρεπορτάζ του Euro2day.gr).

Εν ολίγοις στην πράξη έθεσαν ως προαπαιτούμενο για την μετοχική τους συμμετοχή, τον προ-καθορισμο των αμοιβών που θα λαμβάνουν ως προμηθευτές, παρότι, όπως λένε έγκυρες πηγές, έως στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφής περιγραφή και ανάλυση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν στην εταιρεία, στην οποία ο ΟΠΑΠ έχει το 67%.

Λίγη ώρα αργότερα, άρχισαν να φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, πληροφορίες για άγρια σύγκρουση μεταξύ της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ Κώστα Λουρόπουλο (φωτ. αρ).

Ο τελευταίος, πιέζεται ασφυκτικά από το Ταμείο, προκειμένου να «κλείσει» τη σύμβαση των Λαχείων, όπως προκύπτει και από επίσημες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα πλαίσια αυτής της ανοικτής σύγκρουσής, (η οποία όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές είναι πλέον σε γνώση της κυβέρνησης, αλλά και στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να βρεθεί λύση), η διοίκηση του Ταμείου φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον κ. Λουρόπουλο, ότι αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα των λαχείων, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τίθεται θέμα αντικατάστασης του.

Πρακτικά του χρεώνει αδυναμία να βρει συμβιβαστική λύση στο θέμα των λαχείων, ώστε να κλείσει η υπόθεση και να προχωρήσει ομαλά η καταβολή των 190 εκατομμυρίων, ενώ σύμφωνα με διαρροές στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να έχει καταλήξει όλο το ΔΣ του Ταμείου.

Ο ίδιος ο κ. Λουρόπουλος ωστόσο φέρεται να σηκώνει το «γάντι» ανταπαντώντας ότι υπεύθυνοι για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι χειρισμοί για τους οποίους, είτε είχε εκ των προτέρων γνώση η ηγεσία του Ταμείου, είτε έλαβε το ίδιο «πρωτοβουλίες».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Intralot φέρεται να υποστηρίζει ότι υπήρξε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ (!) προκειμένου να υπογραφεί πρώτα η συμφωνία με τους προμηθευτές και μετά να γίνει η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας που θα αναλάβει τα λαχεία. Κάτι που ουδόλως εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ταμείου (ως «πωλητή» των λαχείων που ασφαλώς δεν μετέχει στην αγοράστρια κοινοπραξία και άρα θεσμικά δεν δύναται να κλείνει τέτοιες συμφωνίες ).

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοιου είδους συμφωνία από την πλευρά του Ταμείου.

Την κατάσταση περιπλέκουν περισσότερο δύο παράγοντες: Πρώτον ότι τόσο ο κ. Λουρόπουλος όσο και ο κ. Σταυρίδης (φωτ. δεξιά), αποτελούν προσωπικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, με απ ευθείας πρόσβαση στο Μαξίμου.

Και δεύτερον, ότι σε αυτή τη φάση των διαδικασιών, κυριολεκτικά στο «παρά ένα», είτε μιλάμε για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, είτε για τις συμβάσεις των λαχείων και του τεχνολογικού παρόχου, τυχόν παραίτηση του κ Λουρόπουλου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ουσίας, (χρόνος αντικατάστασης και ενημέρωσης του νέου CEO) αλλά και σοβαρές παρενέργειες σε επίπεδο εντυπώσεων, εντός και εκτός της χώρας.

Ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι στο ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζονται πως αν δεν κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η υπόθεση των Λαχείων, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, όχι μόνο η είσπραξη των 190 εκατ. ευρώ, αλλά και η ιδιωτικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ, με προσβολή της από την πλευρά Intralot. (που συμμετείχε στην διαδικασία, αλλά δεν κατέθεσε προσφορά για τον Οργανισμό).

Πρακτικά δε, το ΤΑΙΠΕΔ ανεπισήμως έχει καλέσει την Emma Delta να προχωρήσει στην απόκτηση του 33% του Οργανισμού, κι εν συνεχεία να στραφεί... δικαστικά έναντι όποιων θεωρεί ότι έθιξαν τα συμφέροντα της!

Η ίδια η Emma Delta όμως, σημειώνει με νόημα σε ανακοίνωση της ότι ναι μεν ισχύουν οι δεσμεύσεις της για την απόκτηση του 33% του Οργανισμού, αλλά θα πρέπει και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι να σεβαστούν «το νομικό πλαίσιο» στο οποίο στηρίχθηκε η διεξαγωγή του διαγωνισμού και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Οπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, η αναφορά αυτή, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με δύο «καυτά» σημεία για την υπόθεση των λαχείων.

1.Ο ΟΠΑΠ ενώ έχει το 67% της εταιρίας που θα αναλάβει τα λαχεία, δεν δύναται να έχει τον έλεγχο που απολαμβάνει κανονικά η λεγόμενη «καταστατική πλειοψηφία», αφού για σημαντικά θέματα απαιτείται συναίνεση του 75% στη γενική συνέλευση και οκτώ μελών του ΔΣ, στο οποίο ο Οργανισμός ορίζει επτά μέλη.

2.Ιntralot και SGI ζητούν πρώτα να υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ της εταιρίας για τα λαχεία και των ιδίων ως προμηθευτών και μετά να κεφαλαιοποιηθεί η εταιρία.

Και τούτο όταν τα συμβατικά κείμενα προβλέπουν ότι πρώτα θα κεφαλαιοποιηθεί η εταιρία, θα δοθεί η εγγυητική επιστολή και μετά θα υπογραφούν οι συμφωνίες προμήθειας με τους δύο μετόχους μειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην συγκυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χτυπήσει, έστω και καθυστερημένα, «κόκκινος συναγερμός», καθώς γίνεται αντιληπτό ότι τόσο η υπόθεση των λαχείων όσο και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, που έχει σαφώς μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό μέγεθος, κρέμονται από μια κλωστή, που αν σπάσει ενδέχεται να έχει συνταρακτικές συνέπειες όχι μόνο για την ίδια την κυβέρνηση αλλά και για την οικονομική και επενδυτική σταθερότητα της χώρας.

Οπως έγραψε από χθες το Euro2day.gr η τρόικα έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αν η υπόθεση ΟΠΑΠ εξελιχθεί σε «φιάσκο», θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της ΔΕΠΑ, πιθανώς με άμεσες συνέπειες για την κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς το κενό στα έσοδα θα πρέπει να κλείσει με νέα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v