Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Βγενόπουλου: Δικαιοσύνη ή… ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Εντονο προβληματισμό προκαλεί το κουβάρι των γεγονότων που κατέληξε στη χθεσινή δίωξη για την «υπόθεση Βγενόπουλου». Οι πολιτικές παρεμβάσεις, ο ενδοδικαστικός «πόλεμος» και η ανοικτή αμφισβήτηση των διαδικασιών της δίωξης από νομικούς.

Υπόθεση Βγενόπουλου: Δικαιοσύνη ή… ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε χθες εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου, 14 στελεχών της Μarfin Popular Bank, αλλά και της διεθνώς γνωστής εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, αποτελεί γεγονός ευρύτερης σημασίας.

Διότι συμβαίνει υπό τουλάχιστον περίεργες συνθήκες, την ώρα που είναι πλέον προφανές ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε βαθιά, πολυεπίπεδη κρίση, κυριολεκτικά σε αναβρασμό, με κίνδυνο να διαταραχθεί το «κράτος δικαίου» και να υποβιβαστεί το κύρος ενός θεσμού απόλυτα απαραίτητου για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από χθες έγκυροι νομικοί κύκλοι αμφισβητούν ανοικτά τις διαδικασίες με τις οποίες ασκήθηκε η συγκεκριμένη δίωξη, αλλά και τα ελατήριά της.

Ούτε είναι τυχαίο ότι η «υπόθεση Βγενόπουλου» έχει απασχολήσει κατά κόρον την πολιτική επικαιρότητα, εδώ και μήνες, όπως επίσης και την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Ένα συνοπτικό έστω ξετύλιγμα στο «κουβάρι» των γεγονότων αρκεί, δυστυχώς, για να προβληματίσει και τον πλέον καλοπροαίρετο.

- Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πολλούς μήνες νωρίτερα, σε πρωτοφανή επέμβασή του προς την εισαγγελέα Εφετών κα Γ. Τσατάνη, την είχε προειδοποιήσει να μη χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου κι ότι «θα ξεσπούσε άγριος πόλεμος». Θέμα για το οποίο εγκαλείται στην Επιτροπή Θεσμών, χωρίς να έχει προσφέρει πειστικά αντεπιχειρήματα για τις καταγγελίες της κας Τσατάνη.

- Ωσάν να μην έφτανε δε αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία για το ίδιο θέμα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, εξέφρασε τότε την άποψη ότι «δεν είναι επέμβαση στη Δικαιοσύνη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε από την κα Τσατάνη να μην αρχειοθετήσει την υπόθεση»!

Ωστόσο η κα Τσατάνη, η αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών, αρχειοθέτησε την υπόθεση, με αποτέλεσμα πράγματι να ξεσπάσει άγριος πόλεμος, όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί, ενώ η ίδια προσέφυγε πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα γεγονότα όμως δεν τελειώνουν εδώ.

- Τον περασμένο Μάιο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα δωροληψίας, εκβιασμού και παράβασης καθήκοντος και άλλα αδικήματα, σημειώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι στις συγκεκριμένες πράξεις φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως άλλα συγγενικά πρόσωπα της κας Θάνου.

Πρόσθεσε δε ότι οι παράνομες πράξεις των υπόπτων σχετίζονται μεταξύ άλλων με την έκδοση στην Κύπρο των στελεχών της MIG Ευ. Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε και διενήργησε η κα Θάνου κατά της εισαγγελέως κας Τσατάνη.

- Παρά το γεγονός ότι είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά να εμπλέκεται το όνομα προέδρου του Αρείου Πάγου σε τέτοια υπόθεση, κι ότι έχουν ήδη περάσει σχεδόν πέντε μήνες από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ουδέν έχει γίνει γνωστό για την πορεία της ανάκρισης, ενώ κανονικά θα έπρεπε για προφανείς λόγους, να έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχεία και αποτελεσματική περαίωσή της.

Τουναντίον εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες ότι η υπόθεση ανατέθηκε στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, κατόπιν της διαδοχικής «εξαίρεσης» δύο άλλων εισαγγελικών λειτουργών!

- Περίπου στο ίδιο διάστημα, ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής (για τον οποίο λέγεται ότι πρόσκειται ιδιαιτέρως φιλικά στον -πρώην εισαγγελέα- Δημήτρη Παπαγγελόπουλο) προχώρησε σε αναφορές εναντίον πλήθους συναδέλφων του, ενημερώνοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, διότι δήθεν δέχτηκε παρεμβάσεις στο έργο του από τους συγκεκριμένους δικαστικούς υπέρ του Βγενόπουλου.

Εν τούτοις, όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα που ανέλαβε τη σχετική έρευνα, απέφυγε να καταθέσει (αντίθετα με περίπου 20 δικαστικούς που εξετάστηκαν), ενώ το πόρισμα της έρευνας που ολοκληρώθηκε, αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα όσα υποστήριξε ήταν αναληθή κι ότι «μείωσε και έθιξε την τιμή των συναδέλφων του»! 

Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, η περαιτέρω πορεία του κ. Αγγελή θα επηρεαζόταν δυσμενώς. Εν τούτοις, μόλις χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο  εν λόγω εισαγγελέας τοποθετήθηκε στον εισαγγελικό θώκο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας!

- Στο μεταξύ η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ανέσυρε την υπόθεση των δανείων της Marfin από το αρχείο, ενεργώντας όπως αναφέρουν νομικοί, κατά παράβαση του νόμου που προβλέπει ρητώς ότι «ο αρμόδιος εισαγγελέας ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο μόνο όταν γίνεται επίκληση ή αναφαίνονται νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν κατά την κρίση του την επανεξέταση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή καλεί τον μηνυόμενο ή αυτόν σε βάρος του οποίου διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση να παράσχει εξηγήσεις». 

Εδώ ούτε ο αρμόδιος εισαγγελέας, δηλαδή η εισαγγελέας Εφετών κα Τσατάνη, εκλήθη να αποφασίσει εάν λόγω νέων στοιχείων πρέπει να ανασυρθεί η δικογραφία, ούτε τα άτομα εις βάρος των οποίων διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση εκλήθησαν να παράσχουν εξηγήσεις!

Κατά συνέπεια, επισημαίνουν, «η Εισαγγελία Διαφθοράς αναρμοδίως και παρανόμως συνέχισε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησε ποινική δίωξη, χωρίς καν να καλέσει τους κατηγορούμενους να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις, επί των δήθεν νέων στοιχείων που υποτίθεται ότι προέκυψαν».

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι την άσκηση ποινικής δίωξης την πληροφορήθηκαν οι κατηγορούμενοι από τα «Παραπολιτικά» και το «Κουτί της Πανδώρας», όπως έχει συμβεί και σε πλείστες άλλες υποθέσεις το τελευταίο διάστημα, μέσω καθαρά επιλεκτικών και στοχευμένων «διαρροών».

Δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη δημιουργούν πλέον την εντύπωση προκαθορισμένων αποφάσεων και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Όμως η ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές φορές οι κυνηγοί μετατρέπονται σε θηράματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v