Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές καταγγελίες Βγενόπουλου εμπλέκουν τη Θάνου

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε ο επικεφαλής της MIG. Ζητά έρευνα για ποινικά αδικήματα όπως η απόπειρα εκβίασης και η παράβαση καθήκοντος στα οποία φέρεται να εμπλέκεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το αίτημα στον Παρασκευόπουλο και η έκκληση στον Αλ. Τσίπρα.

Βαριές καταγγελίες Βγενόπουλου εμπλέκουν τη Θάνου

Σήμερα υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για την πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων, αποκάλυψε ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. Αφορούν σε δωροληψία υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, εμπορία επιρροής, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος και διάφορα άλλα. Στις πράξεις φαίνεται ότι εμπλέκονται η Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως άλλα συγγενικά πρόσωπα της προέδρου του Αρείου Πάγου, αποκάλυψε.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, οι παράνομες πράξεις των υπόπτων σχετίζονται μεταξύ άλλων με την έκδοση στην Κύπρο των στελεχών της MIG Ευ. Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε και διενήργησε η κα Θάνου κατά της εισαγγελέως κας Τσατάνη. Όπως είπε, δεν θα δώσει λεπτομέρειες και στοιχεία, γιατί η έρευνα πρέπει να γίνει από τη δικαιοσύνη και όχι από τα μέσα ενημέρωσης.

Οπως είπε, «εμείς δεν έχουμε την ίδια αντιμετώπιση από κάποιους ελάχιστους που εκφράζουν αυτό που λέγεται δημοσιογραφικός υπόκοσμος, αλλά δεν πειράζει, εγώ σέβομαι πάντα τη δεοντολογία».

Αναμένω την αντίδραση της κας Θάνου, που πιθανότατα θα μου πει ότι δεν τρέχει τίποτα και θα κάνει μηνύσεις, αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της. «Αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση, θα με δείτε σύντομα κοντά σας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι θα είναι και με videο wall.

Στη συνέντευξή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος είπε ότι σε κάποια φάση της υπόθεσης του ζητήθηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία του βιβλίου. Να τοποθετήσει χαρτονομίσματα εντός ενός βιβλίου και να το παραδώσει. «Στη συγκεκριμένη διαδικασία μού ζητήθηκε βιβλιοθήκη, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων». Ερωτηθείς, αργότερα, για το γιατί δεν προσπάθησε να παγιδεύσει τον «αιτούντα», είπε ότι έγινε προσπάθεια αλλά για λόγους που περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Απαντώντας στο πώς θα προχωρήσει η διαδικασία μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς, είπε ότι είναι «αχαρτογράφητη περιοχή». Το πώς θα γίνει είναι θέμα που θα κρίνει η ίδια η κα Θάνου, που όπως είπε για λόγους ευθιξίας θα πρέπει να αναστείλει τη δράση της, ενώ δυνατότητες έχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Σέβομαι το τεκμήριο αθωότητας των πάντων». Θα αναμένουμε το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε.

Οι εκδόσεις στην Κύπρο

Δεν υπάρχει κανένα ποινικό αδίκημα στις κινήσεις των στελεχών της MIG κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος. Είναι ψέμμα. Τους αποδίδεται η κατηγορία ότι τον Νοέμβριο του 2011, όταν βγήκε το εννιάμηνο και επειδή λίγες εβδομάδες πριν είχε γίνει το PSI, θα έπρεπε να υπάρξει απομείωση στα βιβλία της τράπεζας. Αυτό που έγινε τότε είναι ότι εμφανίστηκε ο κ. Μπουλούτας στο διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής και είπε ότι επειδή είναι πρόσφατο το PSI και αφορά σε πολλά εκατομμύρια απομείωση, δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία και πρότεινε να οριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα κάνει εισήγηση και εν συνεχεία, με τα αποτελέσματα του τέλους του έτους και σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές, να υπάρξει η απομείωση της αξίας. Αυτό δεν μπορεί να παραπέμψει σε ποινικό αδίκημα. Υπάρχουν σχετικές τοποθετήσεις από προέδρους αρχών. Και άλλες τράπεζες στο εξωτερικό έκαναν το ίδιο. «Είναι ανύπαρκτη η υπόθεση». 

Ο επικεφαλής της MIG κατήγγειλε ότι το συμβούλιο Εφετών, με την ίδια σύνθεση, είχε κρίνει υπόθεση έκδοσης στην Ιταλία Ελλήνων διαδηλωτών που είχαν πάει στη γειτονική χώρα και κατηγορούνται ότι κρατούσαν μολότοφ και αναποδογύρισαν αυτοκίνητα. Σε εκείνη την περίπτωση αποφάσισε ότι πρέπει να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας (αν οι ποινές στην Ιταλία είναι μεγαλύτερες, δεν πρέπει να εκδοθούν). Οι ποινές ήταν μέχρι 15 έτη στην Ιταλία και 5 έτη στην Ελλάδα. Δεν έγινε η έκδοση και κατά τη γνώμη μου σωστά. Παράλληλα επικαλέστηκαν την αρχή της ειδικότητας, ότι δεν αναλύεται δηλαδή ποιος ακριβώς έπραξε τι. 

Στην υπόθεση των δύο στελεχών της MIG η απόφαση στην αρχή της αναλογικότητας απλά λέει ότι «δεν ισχύει». Και αυτό παρότι η προβλεπόμενη ποινή στην Κύπρο είναι 27 χρόνια και στην Ελλάδα μηδέν. Σε ό,τι αφορά στην αρχή της ειδικότητας και στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να πήραν απόφαση τέσσερα άτομα σε ένα συμβούλιο με 13 μέλη, επίσης δεν έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Εφετών.

Οπως είπε μάλιστα, ο πρόεδρος του τμήματος που θα εκδίκαζε την υπόθεση Μπουλούτα ειδοποιήθηκε ότι αντικαθίσταται και στη θέση του η κα Θάνου διόρισε μια αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κα Καρέλου. Όταν της έγινε αίτηση εξαίρεσης από την κα Τσατάνη για την υπόθεσή της, η κα Θάνου ανέθεσε το θέμα στην κα Καρέλου, συμπλήρωσε.

Η Κύπρος και οι επιστολές

Εκανε λόγο για ντροπή από την ελληνική δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά στις επιστολές καταγγελίας του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (σ.σ. τις οποίες χαρακτήρισε φιάσκο) αναφορικά με τις υποθέσεις που τον αφορούν και τον χειρισμό που έγινε από την ελληνική πλευρά.

Στην επιστολή, υπογράμμισε, οι Κύπριοι μιλούν για «άκρως ανησυχητική εξέλιξη», που ήταν η αρχειοθέτηση της υπόθεσής του. Τόλμησαν να χαρακτηρίσουν μια απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και η κα Θάνου, που πήρε την επιστολή, όπως καταγγέλλει, δεν αντέδρασε άμεσα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι διεξάγονται παράλληλα έρευνες στην Ελλάδα μετά από ενέργειές μου με «αυτόδηλες προθέσεις». Εγώ, είπε, δεν έκανα καταγγελία. Η εταιρεία μου επέλεξε, λόγω της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (σ.σ. η MIG και 18 επενδυτές διεκδικούν αποζημίωση 2,1 δισ. ευρώ), η υπόθεση να χρησιμοποιηθεί εκεί, γι' αυτό και αποφάσισε να την υποβάλει σε κρίση στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν μας είναι ευχάριστο να θέτουμε τους εαυτούς μας σε κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, τόνισε. 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι αφαιρέθηκε η υπόθεση από τον εισαγγελέα κ. Αγγελή (τον οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει χαρακτηρίσει «αδάμαστο»), παρότι είχε στοιχεία.

Οπως όμως είπε ο κ. Βγενόπουλος, ο κ. Αγγελής δεν χειρίστηκε υποθέσεις αλλά θέματα δικαστικής συνδρομής. Η κα Τσατάνη μπήκε στην υπόθεση μετά από καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή. Στην κατάθεση που έδωσε ο τελευταίος στην κα Τσατάνη είπε ότι δεν έχει στοιχεία, αλλά απλά μετέφερε ότι στην Κύπρο γίνεται έρευνα. Στην ερώτηση «ποιοι σ' τα είπαν;», απάντησε «δεν θυμάμαι».

Υποστήριξε ότι η υπόθεση έπρεπε να είχε μπει στο αρχείο από την κα Θάνου, αλλά η τελευταία δεν το έπραξε αφήνοντας τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να εκτεθούν στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

Τόνισε ότι υπάρχει κατάθεση της 10ης ανακρίτριας, η οποία διαψεύδει πλήρως τους Κυπρίους σε ό,τι αφορά καταγγελία τους ότι ο ίδιος γνώριζε ότι θα τεθεί η υπόθεσή του στο αρχείο. 

Η κα Θάνου θα έπρεπε να κρατήσει την έρευνα μυστική και να μη δικαιώνει τα παράπονα των Κυπρίων, να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της MIG, λέγοντας ότι θα έπρεπε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Η διεκδίκηση της MIG

Τόνισε ότι με αυτές τις συμπεριφορές εμφανίζεται η ελληνική δικαιοσύνη να υποστηρίζει απόλυτα την κυπριακή πλευρά, που διεκδικεί μεγάλο ποσό από την Ελλάδα (4 δισ. ευρώ) στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, και μάλιστα σε μια στιγμή που η MIG και άλλοι 18 επενδυτές διεκδικούν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο 2,1 δισ. ευρώ από την Κύπρο.

Όπως είπε, από την MIG έχει κατατεθεί αίτημα ασφαλιστικών μέτρων στο διαιτητικό δικαστήριο και καταγγέλλει σειρά αθέμιτων κινήσεων από την κυπριακή πλευρά και προσπάθεια παρακώλυσης της διαδικασίας. Αναμένεται όπως είπε απόφαση επ' αυτού. 

Το αίτημα στον Παρασκευόπουλο…

Ο κ. Βγενόπουλος αποκάλυψε ότι θα υποβληθεί εγγράφως αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει και να διατάξει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης των δύο στελεχών της MIG (των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου) μέχρι την έκδοση απόφασης από την ελληνική δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση επί της οποίας εκδίδονται στην Κύπρο. Και αυτό γιατί, όπως είπε, αν αθωωθούν στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια, τι θα πούμε μετά, αν εν τω μεταξύ έχουν καταδικαστεί στην Κύπρο και εκτίουν ποινή φυλάκισης.

Είμαστε κυρίαρχο κράτος; αναρωτήθηκε. Δικαιούται ο Ελλην πολίτης του φυσικού του δικαστή ή όχι;

«Κε υπουργέ Δικαιοσύνης, νομίζω ότι έχετε διαφοροποιηθεί από αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Δικαιοσύνης και αυτό σας τιμά. Παρότι είσαστε σε μια αμήχανη πολιτικά θέση. Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία αλλά δεν πρέπει να περάσετε στην ιστορία ως υπουργός που έβλεπε τα τρένα να περνούν. Πρέπει να επέμβετε άμεσα και να αναστείλετε τα δύο εντάλματα σύλληψης», τόνισε.

...και η έκκληση στον πρωθυπουργό

«Κε πρωθυπουργέ, δεν σας αμφισβητώ», δήλωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. «Εχω άριστη συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και γνωρίζω την προσπάθεια που κάνουν για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.

Αυτοί οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους δημιουργούν τα προβλήματα σε εμάς είναι μια μικρή ομάδα στην κυβέρνηση η οποία είναι και ετερόκλητη. Δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπατε την Κυριακή στη Βουλή ότι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεύει το νέο και άφθαρτο που μπορεί να πολεμήσει τη διαφθορά και διαπλοκή.

Ρωτώ με μεγάλη ευγένεια: είστε σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι το νέο και άφθαρτο, που μπορεί να πολεμήσει διαφθορά και διαπλοκή; Σας καλώ να συνεχίσετε τη σωστή μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς που μαστίζει τον τόπο. Χωρίς όμως να στηρίζετε όσους βρίσκονται υπό διερεύνηση για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Αποστασιοποιηθείτε, όμως, από την πολιτική διαδικασία. Τους στηρίξατε μια φορά και βγήκατε στη Βουλή. 

Κατά του κου Παπαγγελόπουλου υπάρχει ποινική διαδικασία. Δεν πρέπει με την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη χρήση της πλειοψηφίας να απαλλαγεί και να μην κριθεί από τη δικαιοσύνη. Και κατά της κας Θάνου θα πρέπει να γίνει εξέταση, με απόλυτο σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας.

Δεν ξέρω αν θα σεβαστείτε την έκκλησή μας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση η MIG θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία. Από τη MIG ζουν 30.000 οικογένειες. Η δέσμευσή μας είναι συνολική στην προσπάθεια τόσο του πρωθυπουργού, όσο και όλων μας για ανάπτυξη». 

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η… πολιτική

Η πολιτική επηρεάζει πολύ τη στρατηγική της κας Θάνου, δήλωσε ο επικεφαλής της MIG. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι πολλοί ενοχλούνται για το ότι «με την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων μου εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα». Ποια είναι τα συμφέροντα, πού είναι οι καταγγελίες τους στη Δικαιοσύνη και πώς τα εμποδίζει; αναρωτήθηκε, λέγοντας ότι είναι δικαστικός και όχι πολιτικός. Αν ένας δικαστής γνωρίζει ότι υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, αντί να κάνει δημόσιες δηλώσεις, πρέπει να ακολουθεί τις συγκεκριμένες κατά νόμο διαδικασίες.

Τα μηνύματα από την προηγούμενη συνέντευξη

Η προηγούμενη συνέντευξη Τύπου είχε τίτλο «Εξωφρενικές οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου κατά της Ελλάδος», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Βγενόπουλος. «Αποκάλυψα ότι η Κύπρος έχει προσφύγει για τη Λαϊκή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και ζητά το εξωφρενικό ποσό των 4 δισ. ευρώ. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι τέσσερα δισ., όταν το πρόγραμμα που ψηφίζεται από τη Βουλή είναι 5,4 δισ. ευρώ.

Είχα αναφερθεί και σε αθέμιτες παρεμβάσεις του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη. Αυτή η τακτική έχει συνεχιστεί απρόσκοπτα, με σειρά δημοσιευμάτων που λένε ότι ο τάδε δικαστής έχει πράξει λάθος, ότι η τάδε δικαστίνα που χειρίζεται υποθέσεις της MIG να προσέχει. Εμείς τα διαβάζουμε, κάνουμε μηνύσεις και... η ζωή συνεχίζεται.

Είχα αναφερθεί και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Τώρα δεν γνώριζα ότι δύο ημέρες πριν η κα Τσατάνη είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού για παρεμβάσεις του στο έργο τους. Εγινε γνωστό μετά και ήρθε να δικαιώσει τις τότε καταγγελίες μου. 

Εκτοτε ο χειρισμός που έγινε ήταν κυρίως επικοινωνιακός. Πέραν από μια επιτροπή θεσμών που συνεδριάζει, ο χειρισμός ήταν κυρίως επικοινωνιακός, με πλήθος δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων του κ. Παπαγγελόπουλου, που παρουσίαζε τις δικές του θέσεις». 

Μου έκανε εντύπωση, είπε, ότι μέσα μαζικής ενημέρωσης που αντιστρατεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποστηρικτικά των θέσεων του κ. Παπαγγελόπουλου. 

Οπως είπε, για νομικούς λόγους ήρθε σε επαφή με τον δικηγόρο της κας Τσατάνη, τον κ. Σοφό, και του ζήτησε τη δικογραφία προς υποστήριξη όσων είπε προηγουμένως. Πήρα ενημέρωση για τη θέση της κας Τσατάνη. 

Η αντίδραση της Βασιλικής Θάνου

«Ανακριβή» και «κατασκευασμένα» χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου τα όσα κατήγγειλε σε βάρος της ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της. «Όταν ενημερωθώ, θα πράξω τα δέοντα».

Σημειώνεται πως πριν από ένα μήνα περίπου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με ανακοίνωσή της είχε αναφερθεί στις "βολές" που δέχεται "από ορισµένα πρόσωπα, τα οποία παραπληροφορούν τους Ελληνες πολίτες, προσπαθώντας να κλονίσουν την εµπιστοσύνη τους προς τον θεσµό και προς το πρόσωπό µου, επειδή, προφανώς, «ενοχλούνται» µε την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων µου".

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εντάσσει και τη σημερινή μήνυση σε βάρος της από τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο.

Δείτε τη συνέντευξη:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v