Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2013

Η «κυπριακή» τρόικα και οι καταθέσεις - Τα γενέθλια Kissinger

Διαβάζοντας τη συνέντευξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην τρόικα, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, δεν μπορούσαμε παρά να φέρουμε στη μνήμη μας ανάλογες συνεντεύξεις που έδωσαν μέλη της «ελληνικής» τρόικας στο παρελθόν.

Η Ρουμάνα κ. Βελκουλέσκου, η οποία είχε ανταλλαγές απόψεων σε έντονο ύφος με υπουργό της προηγούμενης κυπριακής κυβέρνησης στο παρελθόν, εκτίμησε ότι η χρεοκοπία και η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη έχει αποτραπεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Ως είθισται, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και θα απαιτηθούν θυσίες, αλλά αν το πρόγραμμα εφαρμοσθεί πλήρως και χωρίς παρεκκλίσεις η Κύπρος θα τα καταφέρει.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά υπάρχει επίσης το παρόν για το οποίο δεν ακούμε ή δεν διαβάζουμε κάτι στα διεθνή ΜΜΕ.
Ίσως γιατί η κυπριακή κυβέρνηση φροντίζει να δίνει λίγες αφορμές για αρνητική διαφήμιση. Ίσως γιατί η κυπριακή οικονομία είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο σήμερα που η Ελλάδα με την οποία συσχετίζεται περισσότερο θεωρείται «καλό παιδί» και έχει να επιδείξει πρόοδο στο περιορισμό των δίδυμων ελλειμμάτων και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας δεν είναι καλή. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου καλή όπως μαθαίνουμε. Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται, ενώ οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν μπει πριν από δύο μήνες και πλέον παραμένουν, αν και λίγο πιο χαλαροί.

Στην ουσία, το κυπριακό ευρώ διαφέρει από τα ευρώ που κυκλοφορούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Επιπλέον, ο τουρισμός, η άλλη μεγάλη βιομηχανία της Μεγαλονήσου, εμφανίζει κάμψη που μερικοί ξενοδόχοι υπολογίζουν κοντά στο 20% μέχρι στιγμής σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους. Κάτι φυσιολογικό από τη στιγμή που η Κύπρος βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας με αρνητικό τρόπο τους προηγούμενους μήνες.

Αναμφισβήτητα, το ζήτημα των καταθέσεων είναι το πλέον ακανθώδες κι αν οι εκροές συνεχισθούν επί μακρόν θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ευχάριστο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων φυσικών προσώπων, άνω του 90%, απέφυγε το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Με δεδομένο ότι τα κυπριακά νοικοκυριά έχουν σημαντικές καταθέσεις κατά μέσο όρο, και πώς να μην έχουν όταν π.χ. μεσαία τραπεζικά στελέχη λάμβαναν εφάπαξ 300.000 ευρώ και βάλε κατά τη συνταξιοδότησή τους, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντοχές.

Αν όμως δεν σταματήσουν οι εκροές των καταθέσεων τους επόμενους μήνες, οι εκτιμήσεις της κ. Βελκουλέσκου μπορεί να πέσουν έξω γρηγορότερα απ’ ό,τι οι αντίστοιχες των ελεγκτών της «ελληνικής» τρόικας κατά το παρελθόν.

Υστερόγραφο 

Τα 90ά γενέθλιά του γιόρτασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Henry Kissinger, ο Αμερικανός διπλωμάτης και πρώην υπουργός εξωτερικών, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του στο ξενοδοχείο Ritz της Νέας Υόρκης. 

Όλοι οι γνωστοί Αμερικανοί διπλωμάτες και πρώην υπουργοί εξωτερικών όπως ο Colin Powel, ο James Baker, ο George Shultz, η Condoleezza Rice και άλλοι έδωσαν το "παρών". Ορισμένοι είχαν μπαστούνια, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton. Ο τελευταίος χαρακτήρισε χαριτολογώντας τη σύναξη «διπλωματική αντίκα» στην ομιλία του, απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Ο μοναδικός ελληνοαμερικανικής καταγωγής πολιτικός και τραπεζίτης που έδωσε το "παρών" ήταν ο επίσης γερόλυκος Pete Peterson" που αντάλλαξε το «Χριστός Ανέστη» με άλλον παρευρισκόμενο ελληνοαμερικανό που μας το μετέφερε.

Ο Peterson είναι συνιδρυτής του Blackstone Group μέχρι το 2008. Ο πρώην πρόεδρος του Federal Reserve Bank of New York και επίτιμος πρόεδρος του Council on Foreign Relations έχει διατελέσει υφυπουργός εμπορίου επί κυβέρνησης Νίξον. 

Όπως είναι φυσικό η εκδήλωση κινήθηκε γύρω από τον Κissinger που επαινέθηκε ως μεγάλος Αμερικανός και διπλωμάτης από τους παρευρισκόμενους. Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι θεωρείται ανεπιθύμητος σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπου κυριολεκτικά τον μισούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v