Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 6 2013

Η καλοκαιρινή αισιοδοξία Στουρνάρα και η έκπληξη του Ιουλίου

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τονίζει σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του εδώ και καιρό ότι είναι αισιόδοξος πως η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης του χρόνου.

Φυσικά, δεν συμμερίζονται όλη στην κυβέρνηση την αισιοδοξία του.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την άποψή του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Oύτε η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ πριν από λίγο καιρό τον έκανε να χάσει την αισιοδοξία του.

Ο ίδιος τη βρήκε θετική σε γενικές γραμμές, προσθέτοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού οικονομικών πέρυσι το καλοκαίρι.

Ακόμη κι όταν ρωτήθηκε για την ύπαρξη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, που το ΔΝΤ εκτιμά σε πάνω από 4 δισ. ευρώ, και το επιπρόσθετο για την περίοδο 2015-2016, ο κ. Στουρνάρας ήταν καθησυχαστικός.

Δεν ήταν μόνο ότι το ποσό είναι σχετικά μικρό, όπως ανέφερε στο Bloomberg.

Ήταν κάτι ακόμη που τον έκανε αισιόδοξο.

Τα νούμερα του προϋπολογισμού είχαν πάει καλύτερα τον Ιούλιο απ' ό,τι αναμενόταν, γεγονός που οι δανειστές δεν είχαν ακόμη πληροφορηθεί και επομένως δεν είχαν προλάβει να ενσωματώσουν στις προβολές για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου που έδειξαν ότι βαδίζουν σύμφωνα με τον στόχο, παρά την ύφεση.

Φυσικά, χρειάσθηκε κάποια έξτρα ώθηση από τα κονδύλια της Ε.Ε., που λογίζονται ως έσοδα του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) γι' αυτό.

Για να λέμε την αλήθεια, ο κ. Σταϊκούρας ήταν κι εκείνος ενήμερος για την πορεία των δημοσιονομικών τον Ιούλιο όπως ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί τελικά, παρά το ερώτημα που εκφράζεται για τη δυνατότητα του κόσμου να ανταποκριθεί στη φοροκαταιγίδα που έρχεται, π.χ. μόνο 450 εκατ. ευρώ από τους φόρους ακίνητης περιουσίας παρελθόντων ετών.

Αν πάντως ο κόσμος ανταποκριθεί σε σημαντικό βαθμό και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τρίτους προχωρήσει κανονικά, οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολόγιζαν πριν από λίγο καιρό ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Για να δούμε αν θα βγουν αληθινές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v