Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2013

Tα «ψάρια» στο στόχαστρο του ΤΧΣ

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους της ελληνικής οικονομίας, αλλά έχει καταντήσει ένας από τους πιο προβληματικούς.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ο υψηλός δανεισμός των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κλήθηκαν από το ΤΧΣ  (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του.

Πόσο μεγάλη είναι η έκθεση των τραπεζών στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών:

Κάπου 700 εκατ. ευρώ, πληροφορούμαστε.

Δεν είναι μικρό ποσό.

Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν οι τράπεζες για να περιορίσουν τις ζημίες σε συνάρτηση με τη δρομολόγηση εξελίξεων στον κλάδο.

Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες θα μπορούσαν να πιέσουν για μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης, π.χ. με τη δημιουργία δύο μεγάλων εταιρειών, ποντάροντας στις συνέργειες και στην αυξημένη επιρροή τους επί των τιμών.

Φυσικά, αυτό δεν αρκεί αφού ο δανεισμός θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά.

Η ανταλλαγή χρέους με νέες μετοχές και η παροχή κεφαλαίου κίνησης θεωρούνται κλασικές κινήσεις. Όμως, οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν επίσης στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους και στη μείωση του κόστους, παίρνοντας μαθήματα από το εξωτερικό, π.χ. Νορβηγία.

Δεν μπορεί να στέλνουν εργάτες με βάρκες για να ταΐζουν τα ψάρια με το φτυάρι όταν οι νορβηγικές το κάνουν μέσω κομπιούτερ ελέγχοντας την ποσότητα, όπως τόνιζε πρόσφατα άτομο που γνωρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v