Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2013

Tα ακριβά έντοκα γραμμάτια και ο λογαριασμός

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου που λήγει το 2023 υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο 8,20%-8,30% ανάλογα με την τιμή που χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς από 10% και πλέον πριν μερικές εβδομάδες.

Πολλοί θεωρούν ότι τα ομόλογα έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους και περιμένουν η απόδοση να υποχωρήσει προς το 6% σε κάποιο σημείο μέσα στο 2014 αν όλα πάνε καλά.

Όπως είναι φυσικό άλλοι διαφωνούν, προβλέποντας άνοδο των αποδόσεων το επόμενο διάστημα λόγω έντασης στις σχέσεις της Ελλάδας με την τρόικα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του χρηματοδοτικού κενού των δυο επόμενων ετών εκτός των άλλων.

Θα περίμενε κανείς ότι ανάλογη αποκλιμάκωση και ίσως μεγαλύτερη θα υπήρχε στις αποδόσεις των έντοκων γραμματίων του δημοσίου-αντικατοπτρίζοντας την μείωση του ελληνικού ρίσκου- παρότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι ίδιοι μ' αυτούς των εντόκων.

Η σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις που ως γνωστόν ανταγωνίζονται τα έντοκα γραμμάτια συνηγορεί επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Το ίδιο με το χαμηλό επιτόκιο, ύψους 0,5%, που χρεώνει η ΕΚΤ για αναχρηματοδοτήσεις με εγγύηση χρεόγραφα.

Παρ' όλα αυτά η τελευταία δημοπρασία των εξάμηνων έντοκων γραμματίων είδε την απόδοσή τους να διαμορφώνεται ελαφρά χαμηλότερα στο 4,15%.

Να θυμίσουμε ότι το στοκ των έντοκων γραμματίων είναι κάπου 15 δις. ευρώ.

Επομένως μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα έντοκα ίση με μια εκατοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο θα απέφερε σημαντικές οικονομίες της τάξης των 150 εκ. ευρώ στον προυπολογισμό σε μια χρονιά.

Με δεδομένο ότι η δημοπρασία είναι ελληνική υπόθεση αναρωτιέται κανείς γιατί θα πρέπει να προσφέρουν τα έντοκα στους κατόχους τους τόσο υψηλά επιτόκια, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v