Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2013

Τα καλά λόγια του Mr. Goldman και... το ελληνικό τρίποντο

Η εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του David Stern, του επιτρόπου του ΝΒΑ (National Basketball Association), του πιο διάσημου πρωταθλήματος basket ball στον κόσμο, την προηγούμενη εβδομάδα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, δεν προβλεπόταν να έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Stern έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί την επόμενη χρονιά, συμπληρώνοντας 30 χρόνια στη θέση του επιτρόπου, και ήταν επόμενο η εκδήλωση προς τιμήν του να φέρει τους προέδρους των ομάδων του ΝΒΑ και πολλούς ακόμη από την αφρόκρεμα της αμερικανικής οικονομικής ζωής στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Ανάμεσά τους ο Lloyd Blankfein, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, απαντώντας σε ερωτήσεις γνωστού αθλητικογράφου του CNN για την κατάσταση στην Ευρώπη κι αλλού, σύμφωνα με άτομο που έδωσε το "παρών".

Αν αναρωτιέστε, όπως κι εμείς, γιατί οι διοργανωτές θεώρησαν σκόπιμο να ξεκινήσουν τη βραδιά με συνέντευξη του κ. Blankfein, η απάντηση είναι ότι το ΝΒΑ εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του πλανήτη, π.χ. Κίνα, αναζητώντας νέες πηγές εσόδων, και ήθελαν να δώσουν ένα διεθνές χρώμα.

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον τι είπε ο ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs για την Ευρώπη και την ευρωζώνη ειδικότερα.

Όπως μας μεταφέρει ο παρευρεθείς φίλος, ο κ. Blankfein εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ιταλία, αλλά εκφράσθηκε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, παρότι αναγνώρισε ότι το κοινωνικό κόστος είναι πολύ υψηλό και ο κόσμος έχει ματώσει.

Η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είναι εντυπωσιακή και η τωρινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, φέρεται να δήλωσε. Δεν ξέρουμε αν ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs είπε όλα αυτά γιατί προσδοκά δουλειές στην Ελλάδα και γνώριζε ότι θα μεταφερθούν.

«Όλα αυτά που λέω είναι οφ δε ρέκορντ, έτσι;» είπε χαμογελώντας σε κάποιο σημείο της συνέντευξης σύμφωνα με το άτομο που μας τα μετέφερε.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το σίγουρο είναι ότι τα καλά λόγια του Mr. Goldman Sachs για την Ελλάδα προκάλεσαν αίσθηση και έγιναν αντικείμενο σχολιασμού από μερικούς λίγο αργότερα.

Είναι φυσιολογικό αφού η Ελλάδα θεωρείται το συνώνυμο της χρεοκοπίας για πολλούς στις ΗΠΑ κι αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v