Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2013

Στο Στουρνάρα το «μπαλάκι» του επενδυτικού ταμείου

Δεν είναι μόνο η ελληνική γραφειοκρατία που βάζει εμπόδια στις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας με διαφόρους τρόπους.

Εμπόδια βάζει επίσης η γραφειοκρατία διαφόρων κοινοτικών οργανισμών.

Οσοι γνωρίζουν τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, δεν εκπλήσσονται.
Όμως, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακριβής ρευστότητας και δεν μπορούν να περιμένουν τους γραφειοκράτες, καθώς η μέγγενη σφίγγει όσο περνά ο καιρός.

Αυτό ήταν το μήνυμα που φέρεται να πέρασε ο εκπρόσωπος του υπουργού ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη στη νέα συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση που έγινε σχετικά πρόσφατα στη Φρανκφούρτη για το ελληνικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institute for Growth).

Πρόκειται γι’ αυτό που πολλοί αποκαλούν «επενδυτικό ταμείο» με την συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW, της Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), της EIF και φυσικά της χώρας.

Όλα αυτά έχουν εντείνει τον προβληματισμό στο υπουργείο ανάπτυξης σχετικά με την προέλευση των χρημάτων για την συμμετοχή της χώρας στο κεφάλαιο του επενδυτικού ταμείου, αναφέρουν οι γνωρίζοντες.

Η σημερινή πρόβλεψη θέλει τα χρήματα να προέρχονται από το ΕΣΠΑ (350 εκατ. ευρώ).

Όμως, οι του ΥΠΑΝ διαπιστώνουν ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται επιπρόσθετη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων από το επενδυτικό ταμείο (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη).

Γι’ αυτό τον λόγο, αναφέρουν οι πηγές μας, σκέφτονται να ζητήσουν από το υπουργείο οικονομικών και τον κ. Στουρνάρα να εγκρίνει την συμμετοχή της Ελλάδας στο επενδυτικό ταμείο με εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε «καλή τύχη», παραφράζοντας κατά κάποιο τρόπο το πιο διάσημο «καλό κουράγιο» που είχε πει ο κοινοτικός εκπρόσωπος Ολι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα προσαρμογής και το μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v