Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2013

Πανγαία: Ένα ντιλ, δύο απόψεις και το «catch»

Για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το ντιλ με το fund INVEL είναι πολύ καλό. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει τον δείκτη βασικών κεφαλαίων της τράπεζας (Core Tier I), η οποία εκμεταλλεύεται το παράθυρο που δίνουν οι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας (Βασιλεία) μέχρι τα τέλη του 2013.

Αν το ίδιο ντιλ γινόταν το 2014, η κεφαλαιακή ωφέλεια για την Εθνική θα ήταν μηδενική, διαβεβαιώνει στέλεχός της.

Όμως, άλλοι, κυρίως ανταγωνιστές, δεν έχουν την ίδια άποψη. Γι' αυτούς το ντιλ έχει μια γκρίζα περιοχή. 

Κι αυτό γιατί φέρεται να βασίζεται σε ένα δάνειο λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει το INVEL από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσει ποσοστό έως 49% της Πανγαίας, αν και δεν ξέρουμε τις αντιρρήσεις που φέρεται να εξέφρασε η DG Comp.

Εδώ ακριβώς φαίνεται ότι δημιουργούνται ερωτήματα.

Όταν η Fairfax αγοράζει ποσοστό της Eurobank Properties με μεγάλο discount πώς είναι δυνατόν, ρωτούν κάποια στελέχη της αγοράς, το Invel να αποδέχεται να αγοράσει το 49% της Πανγαίας σε τιμή αγοράς;

Υπάρχουν βέβαια και διαφορές ανάμεσα στο δύο deals. Η Eurobank Properties είναι εισηγμένη, ενώ η Πανγαία όχι. Επίσης στην περίπτωση της δεύτερης αναμένονται εισφορές νέων ακινήτων και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να γίνει και σημαντική αύξηση κεφαλαίου σε είδος.

Κοιτάζοντας πάντως το ντιλ από τη σκοπιά της Εθνικής, η απάντηση είναι απλή.

Η συναλλαγή σε αυτήν την τιμή επιτρέπει στην τράπεζα να μην υποστεί κεφαλαιακή απώλεια σε μια περίοδο όπου παλεύει να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Εξετάζοντας το ντιλ από την πλευρά του INVEL, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η μόνη λογική απάντηση φαίνεται να είναι πως το private equity fund μάλλον αναμένει να «αποζημιωθεί» από αλλού, καθότι καλοί Σαμαρείτες δεν υπάρχουν.

Πιθανώς, από τους όρους του δανείου που το INVEL φέρεται να παίρνει από την Εθνική. Πρόκειται για το είδος της χρηματοδότησης που είναι γνωστή διεθνώς ως vendor finance και αναφέρεται σε εξασφαλισμένα δάνεια (senior secured loans).

Στέλεχος του ομίλου της Εθνικής ανέφερε ότι ο ιρλανδικός οργανισμός διαχείρισης περιουσίας (ΝΑΜΑ) χρησιμοποίησε παρόμοιο είδος χρηματοδότησης σε συναλλαγή με κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε το αμερικανικό fund Starwood Capital.

Για την ιστορία, η ΝΑΜΑ έδωσε δάνειο 200 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της Starwood Capital για να αγοράσει δάνεια ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ από την ίδια, με μεγάλο discount της τάξης του 75%.

Όμως, η ΝΑΜΑ δεν είναι τράπεζα.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των δύο μετόχων, κατά την αποτίμηση των νέων ακινήτων που αμφότεροι θα εισφέρουν στην εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ντιλ της Πανγαίας πέρασε από την κρησάρα της περιβόητης πλέον DG Comp.

Θα πρέπει ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι η Εθνική μπορεί να το βρει μπροστά της, όταν η Πανγαία προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αν το Χ.Α. έχει κάνει μεγάλο ράλι και οι συνθήκες είναι καλές, τότε η Πανγαία θα μπορέσει να μπει στις τιμές όπου προγραμματίζεται να γίνει το ντιλ με το INVEL. Αν όμως γίνει σε χαμηλότερες τιμές, η Εθνική θα υποστεί κεφαλαιακή απώλεια εκείνη τη στιγμή.

Η Ιστορία δεν είναι με το μέρος της. Οι εταιρείες του κλάδου που μπήκαν στο Χ.Α. τα καλά χρόνια είχαν όλες discount.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v