Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2013

Γιατί «ταυτίζονται» BlackRock Ι και ΙI

Στο 20% - 25% διαμορφώνεται η πιστωτική ζημία (credit loss) για τη διάρκεια ζωής (lifetime) των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock Solutions (BlackRock II).

H συγκεκριμένη εκτίμηση δεν διαφέρει αισθητά από εκείνη της BlackRock I που είχε γίνει το 2011 και ανέβαζε την πιστωτική απώλεια στο 21% - 22%. Από μια άποψη, αρκετοί θα περίμεναν κάποια σημαντική διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις μεταξύ της πρώτης διαγνωστικής μελέτης BlackRock I και της τωρινής BlackRock II.

Όμως, το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών δεν έχει διαφοροποιηθεί ριζικά από το 2011 αφού νέες χορηγήσεις δίνονται με το τσιγκέλι.

Επιπλέον, και ίσως σημαντικότερο σε συνδυασμό με τον παραπάνω λόγο, τυχόν μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις θα δημιουργούσε προβληματισμό για τη δουλειά των ανθρώπων της BlackRock.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα χρησιμοποιήσει τις εκτιμήσεις της στο δικό της μοντέλο, χρησιμοποιώντας κάποιες πιθανότητες (confidence interval) ώστε να καταλήξει στην πιστωτική ζημία για τη συγκεκριμένη περίοδο ενδιαφέροντος, π.χ. 2014-2018.

Αυτό το νούμερο θα αφαιρεθεί από τα προβλεπόμενα κέρδη προ προβλέψεων κάθε τράπεζας, οπότε αναμένεται να προκύψουν καθαρές ζημίες για το 2014 και το 2015, αλλά κέρδη για τα επόμενα χρόνια.

Αυτές θα αφαιρεθούν από τα υφιστάμενα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα φανεί αν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) ξεπερνάει το 9% ή όπου αλλού τοποθετηθεί.

Αν το ξεπερνά, καλώς. Αν υπολείπεται, η τράπεζα θα κληθεί να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον δείκτη πάνω από το κατώτερο όριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v