Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2014

Οι ραντιέρηδες ευχαριστούν το ΥΠΟIΚ για το επίδομα θέρμανσης

Κατ' αρχάς, καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω από όλα!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση είχε μεριμνήσει για τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, διευρύνοντας τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης απέκλειε το ενδεχόμενο εκατομμυριούχοι να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης.

Όμως, μια ματιά στα κριτήρια που έθεσε το ΥΠΟΚ για το επίδομα αποδεικνύει ότι οι υπηρεσίες δεν του τα είπαν καλά.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ της (σχεδόν) εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνης του πετρελαίου κίνησης είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Προσωπικά πιστεύω ότι ο βασικός λόγος ήταν η αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ και δευτερευόντως η μάχη κατά του λαθρεμπορίου, αλλά δεν έχει σημασία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα κριτήρια. Τα βασικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης είναι δύο: το εισοδηματικό και η αξία της ακίνητης περιουσίας. Το πρώτο είναι κατανοητό. Αν κάποιος δεν έχει ικανοποιητικό εισόδημα, θα έχει δυσκολίες να αγοράσει πετρέλαιο. 

Ομως, το δεύτερο κριτήριο είναι ακατανόητο.

Πώς μπορεί να συνδέεται η ικανότητα ενός νοικοκυριού να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης για κύρια κατοικία με την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας που τυχόν διαθέτει;

Αν τα ακίνητα μισθώνονται, τότε ενεργοποιείται το εισοδηματικό κριτήριο.

Αν όμως τα ακίνητα δεν αποφέρουν τίποτα ή ελάχιστα ποσά, ο κάτοχός τους τιμωρείται με διαφόρους τρόπους, π.χ. φόρος κατοχής κ.ά., με βάση φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες, και επιπλέον δεν μπορεί να τα πουλήσει αφού πρακτικά δεν υπάρχει αγορά.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον ότι διάφοροι εγκέφαλοι του ΥΠΟΙΚ σκέφθηκαν να βάλουν κριτήριο ακίνητης περιουσίας στη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης και δεν σκέφθηκαν κάτι πιο απλό και προφανές.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και επομένως δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, αν και έχουν λεφτά να πληρώσουν.

Ανάμεσά τους και συνταξιούχοι ή άλλοι με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή εκατομμύρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Είναι οι γνωστοί ραντιέρηδες.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι με τα «κοινωνικά» κριτήρια διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης. Άρα, ο κ. Στουρνάρας είχε άδικο όταν ισχυριζόταν ότι εκατομμυριούχοι ή τουλάχιστον ευκατάστατοι πολίτες με πολύ ρευστό δεν παίρνουν το επίδομα.

Αντίθετα, αρκετοί άνθρωποι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, αλλά έκαναν το λάθος να αποταμιεύσουν στην αγορά ακινήτων, την πάτησαν ακόμη μία φορά με τα «κοινωνικά» κριτήρια του ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v