Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2014

H κάθοδος της ισπανικής bad bank στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκονται στελέχη της ισπανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ισπανικών τραπεζών που εθνικοποιήθηκαν, γνωστής ως SΑΡΕΒ, για συναντήσεις και συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα χθες το μεσημέρι, τα στελέχη της SAREB μίλησαν σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της Eurobank, όπου προλόγισε ο κ. Σπύρος Παπασπύρου.

Oι ίδιοι έκαναν μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της εταιρείας και στα μαθήματα που πήραν από την ισπανική εμπειρία.

Η επίσκεψή τους ίσως αποδειχθεί κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική αφού υπάρχει απόφαση για τη λειτουργία του πανευρωπαϊκού bank resolution fund, ενώ η SAREB λειτουργεί σαν bad bank, έχοντας αναλάβει τα προβληματικά δάνεια, τα κτίρια και τις εκτάσεις που ανήκαν στις κρατικοποιημένες τράπεζες της Ισπανίας.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2012 στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε η Ισπανία με την Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση των προβληματικών κρατικών τραπεζών (cajas), όπως η Bankia, και το οποίο προέβλεπε την παροχή μέχρι 100 δισ. ευρώ από το EFSF/ESM.

Η SAREB απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών δίνοντας ομόλογα κι αφού είχε προηγηθεί «κούρεμα» της τάξης του 46% στην ονομαστική αξία των δανείων που ανέλαβε και πάνω από 50% στα κτίρια κ.τ.λ.

Η εταιρεία, η οποία έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια, προβλέπεται να έχει απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 14%-15% σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο.

Η SAREB ξεπέρασε τον στόχο, εισπράττοντας πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, π.χ. δανείων, το 2013, κάτι που στην Ελλάδα θεωρείται ακόμη ταμπού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v