Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2014

Xέρι βοηθείας από Moody's και S&P;

Καλά νέα από το μέτωπο των μεγάλων ξένων οίκων αξιολόγησης προσδοκούν κυβερνητικά στελέχη καθώς πλησιάζει η μέρα της εξόδου στις αγορές.

Ορισμένα εκ των κυβερνητικών στελεχών δεν αποκλείουν είτε η Moody's είτε η S&P, είτε και οι δύο μαζί, να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Moody's, η οποία θα σύρει πρώτη τον χορό, αξιολογεί το εξωτερικό χρέος της χώρας με Caa3 από τις 29 Νοεμβρίου 2013.

Οι προοπτικές των ελληνικών χρεογράφων είναι σταθερές.

Αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία αναβάθμιση, η Moody's υπολείπεται των S&P και Fitch Ratings στον βαθμό αξιολόγησης. Επομένως, δεν αποκλείεται είτε να τη βάλει στα πρόθυρα αναβάθμισης, χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές θετικές, είτε να την προαγάγει σε ανώτερη βαθμίδα.

Από την άλλη πλευρά, η S&P διατηρεί την αξιολόγηση Β- από τις 19 Δεκεμβρίου 2012. Ειναι χαμηλότερη από της Αλβανίας (Β), ενώ ακόμα υψηλότερα είναι η Αγκόλα με ΒΒ-.

Η Ελλάδα είχε λάβει την υψηλότερη αξιολόγηση από την S&P στις 20 Οκτωβρίου 2003 με Α+ και σταθερές προοπτικές.

Προφανώς, κανένας δεν ποντάρει σε επιστροφή στις καλές μέρες τα επόμενα χρόνια. Όμως, μια αναβάθμιση από την S&P θα βοηθούσε στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads δανεισμού και των αποδόσεων του ελληνικού κράτους.

Σε αυτό ακριβώς προσβλέπει η κυβέρνηση, έχοντας βάλει στόχο την έξοδο στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v