Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2014

Τα έντοκα «διώχνουν» το ΔΝΤ από την Ελλάδα!

Το μέσο κόστος δανεισμού του Δημοσίου από έντοκα γραμμάτια ήταν 4,1% το 2013.

Ένα εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο για βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα 3μηνης και 6μηνης διάρκειας το συγκρίνει κάποιος είτε με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου είτε με άλλα ομόλογα που λήγουν ακόμη πιο αργά.

Η πρόσφατη δημοπρασία 3μηνων εντόκων κατέληξε σε μείωση του επιτοκίου στο 2,13% από 2,45% την αμέσως προηγούμενη.

Παρά την υποχώρηση, τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι το μέσο επιτόκιο των εντόκων θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 3% κατά μέσο όρο τη φετινή χρονιά.

Ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 2,5% δεν είναι ουτοπία.

Με το στοκ των εντόκων γραμματίων στα 15 δισ. ευρώ περίπου, μια τέτοια μείωση στο μέσο επιτόκιο θα μεταφραζόταν σε εξοικονόμηση τόκων ύψους 240 εκατ.  ευρώ ετησίως.

Με αλλά λόγια, η μείωση των τόκων στα έντοκα γραμμάτια θα μπορούσε να μειώσει ανάλογα το κόστος δανεισμού από ομόλογα για το ίδιο ποσό.

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δανειζόταν από τις αγορές μέσω 5ετών ομολόγων 15 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 5% τότε το μέσο επιτόκιο θα έπεφτε στο 3,5%, ουσιαστικά χαμηλότερα από το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ.

Επομένως, η πτώση στο κόστος δανεισμού μέσω εντόκων διευκολύνει την αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ από την αγορά την επόμενη διετία και την ουσιαστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Αν φυσικά η χώρα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v