Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2014

Με άσφαιρα πυρά εναντίον του αποπληθωρισμού

O πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Όμως, συνήθως προσθέτει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, εφαρμόζοντας ανορθόδοξες πολιτικές όπως η ποσοτική χαλάρωση (QE), αν χρειασθεί.

Ένα από τα μέτρα που η ΕΚΤ επεξεργάζεται εδώ και καιρό είναι οι αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων χρεογράφων ABS. Ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ιδανικά η παρέμβαση στην αγορά ABS θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά: να είναι απλή, διαφανής και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία ενεργητικού, π.χ. δάνεια. 

Όμως, μια ματιά στο σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς των ABS (Asset-Backed Securities) στην ευρωζώνη δείχνει ότι ίσως γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα.

Στα τέλη του 2013, η γερμανική αγορά ABS εκτιμάτο στα 70 δισ. ευρώ, της Ελλάδας σε 27,6 δισ., της Πορτογαλίας σε 35,7 δισ. και της Ιρλανδίας σε 38,5 δισ. ευρώ. Η Ισπανία και η Ιταλία είχαν τις μεγαλύτερες αγορές με 183,6 και 178,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αν αφαιρεθούν τα ενυπόθηκα τιτλοποιημένα χρεόγραφα στεγαστικών δανείων (RMBS), τα μεγέθη συρρικνώνονται πολύ περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των τελευταίων ήταν 118 δισ. ευρώ στην Ισπανία και 85,6 δισ. στην Ιταλία.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Η αγορά ABS είναι σχετικά μεγάλη στην Ισπανία και στην Ιταλία, αλλά μικρή στη Γερμανία και στη Γαλλία.
Επομένως, οι αγορές τιτλοποιημένων χρεογράφων από την ΕΚΤ θα έχουν μικρή ή καθόλου επίπτωση στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v