Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Ντράγκι: Παρακολουθούμε στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε εκτενώς στους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικά στις ευρωπαϊκές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης. Υπογράμμισε την απόκλιση της πολιτικής ΕΚΤ-Fed και υποστήριξε ότι τα κράτη πρέπει να μειώσουν φόρους και δαπάνες.

Μ. Ντράγκι: Παρακολουθούμε στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεσμεύθηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για "παρατεταμένη χρονική περίοδο".

Τόνισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν "ακόμη και αντισυμβατικά" μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για παρατεταμένο χαμηλό πληθωρισμό.

Άφησε ωστόσο να εννοηθεί από την αρχή ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, έως ότου αρχίσουν να εκδηλώνονται στην αγορά οι επιδράσεις από την έντονη χαλάρωση του Ιουλίου.

Έσπευσε επίσης να τονίσει ότι οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής παρακολουθούν στενά τυχόν επιπτώσεις της γεωπολιτικής έξαρσης στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Τα κρίσιμα σημεία

Μάλιστα στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στους γεωπολιτικούς κινδύνους, τονίζοντας ότι έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο, καθώς και ότι τα προβλήματα στην Ουκρανία θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Σχολίασε ότι, αν και οι τράπεζες που έχουν άμεση σχέση με τη Ρωσία "μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού" δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν οι συνολικές επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίποινα. Τόνισε μάλιστα ότι το γεωπολιτικό ρίσκο είναι ένας από τους λόγους που η ΕΚΤ διαβλέπει «αρνητικούς κινδύνους» στην οικονομία.

Σημαντικά σχόλια έκανε ο κ. Ντράγκι και για την δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει πλέον οι στρατηγικές να γίνουν πιο «φιλικές» προς την δημιουργία ανάπτυξης. Σημείωσε ότι είναι εμφανές πως οι χώρες που επέβαλαν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν καλύτερη οικονομική πορεία από εκείνες που δεν επέβαλαν, υπονοώντας κυρίως την Ιταλία.

Εδωσε μεγάλη μεγαλύτερη έκταση απ' όσο συνήθως στο τι εννοεί όταν αναφέρεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: «Χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ χώρες με υψηλή φορολογία πρέπει να μειώσουν τους φόρους παράλληλα με τις δαπάνες.

Οι δηλώσεις

Όπως αναμενόταν, ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρόσθετη λήψη μέτρων χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον, καθώς η ΕΚΤ θα περιμένει τις επιδράσεις των προηγούμενων κινήσεών της.

Το μέτρο στήριξης που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο με το πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες, ώστε να διοχετευτεί 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα των LTRO θα αποδώσει ικανοποιητικά και σημείωσε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις δυνατότητες παρεμβάσεων στην αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων χρεογράφων ABS.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε ότι οι εξελίξεις δείχνουν μια "μετριοπαθή, ανισομερή" οικονομική ανάκαμψη και παραδέχτηκε ότι παραμένουν σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι, ειδικά καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα. 

Δήλωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως για τις τράπεζες, ότι "δεν είναι τόσο δύσκολη" για την ακρίβεια, και ότι τα στοιχεία δείχνουν κάποια βελτίωση στη ζήτηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών για δάνεια.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι ο πληθωρισμός 0,4% που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την ευρωζώνη δεν προκάλεσε έκπληξη και ότι η πτώση οφείλεται στην πτώση των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν "εντός στόχων". 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo, δήλωσε ότι τα προβλήματά της δεν αποτελούν «συστημικό επεισόδιο» και εξάλλου αντιμετωπίστηκαν αμέσως από τις αρχές της Πορτογαλίας και την Κομισιόν.

Αίσθηση και πιέσεις στο ευρώ προκάλεσε η έμφαση που έδωσε ο κ. Ντράγκι στην «αποκλίνουσα» στρατηγική μεταξύ της ΕΚΤ και της αμερικανικής Fed. Δήλωσε ότι «τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά στην ευρωζώνη για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από όσο στις ΗΠΑ.»

Το ευρώ υποχώρησε μετά τις δηλώσεις στο 1,3372 δολ. (από 1,3382 δολ.).

Σταθερά τα επιτόκια

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ νωρίτερα, όπως αναμενόταν ευρέως στις αγορές, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, καθώς αναμένει τις επιδράσεις των δραστικών μέτρων παροχής ρευστότητας που έλαβε η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα.

Εκτοτε το ευρώ έχει χάσει 2,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου, περιορίζοντας τις πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει πρόσθετη δράση, αν και πολλά μέτωπα, όπως η πρόσφατη κατάρρευση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo και οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v