Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2014

Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων θέλει τον... Δανό του

H ΕΚΤ προχώρησε χθες σε νέα μείωση επιτοκίων στη προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης και να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Εντύπωση έκανε το ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό επιτόκιο που επέβαλε στις καταθέσεις από τις τράπεζες. Το τελευταίο ανέρχεται πλέον σε -0,20% από -0,10% προηγουμένως.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κίνηση αφού οι τράπεζες πληρώνουν τόκο για να κάνουν κατάθεση στην ΕΚΤ.
Μ' αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ τις εξωθεί να δανείζουν τα χρήματα αλλού ή να αποπληρώνουν παλαιότερα δάνεια (LTRO) που έχουν λάβει αντι να τα καταθέτουν σ' αυτή.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά.

Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι κάτι άλλο. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που πειραματίσθηκε με το αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις πριν την ΕΚΤ.

Αναφερόμαστε στη κεντρική τράπεζα της Δανίας που διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Η δανέζικη κορώνα έχασε μέρος της αξίας της, αλλά ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα δεν αυξήθηκε. 

Φυσικά, οι δυο περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Όμως, η εμπειρία της Δανίας δείχνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από το αρνητικό επιτόκιο. Πάντως, η κεντρική τράπεζα της Δανίας επανήλθε χθες, βάζοντας ξανά αρνητικό πρόσημο μπροστά από το επιτόκιο κατάθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v