Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 2 2014

Η χώρα που η κ. Μέρκελ «λατρεύει» και η Ελλάδα

Η πολιτική της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων μπορεί να βάλλεται σχεδόν από παντού. Όμως, οι ένθερμοι υποστηρικτές της στην ευρωζώνη, δηλαδή η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, έχουν πλέον κάτι χειροπιαστό να αντιτάξουν στους επικριτές τους.

Την Ιρλανδία.

Στην Ελλάδα μπορεί να είναι γνωστό ότι η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο 1,5% περίπου για 10 χρόνια έναντι 14,20% τον Ιούλιο του 2011. Όμως, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,7% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2014, τον υψηλότερο από το 1ο τρίμηνο του 2007.

Όλα πλέον δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει την κυβερνητική πρόβλεψη για 2,1% τη φετινή χρονιά και πιθανόν θα ανέλθει σε 4,5%. Καθίσταται λοιπόν εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,5% από 4,8% που είναι ο στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης το 2014.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης επιτεύχθηκε με τις τράπεζες να δίνουν λιγότερα δάνεια απ' αυτά που αποπληρώνονταν.

Η Ιρλανδία φαίνεται ότι επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από χρόνια λιτότητας. Κι εκεί η μεγάλη ώθηση στην οικονομία προέρχεται από τις εξαγωγές, ενώ ακολουθούν οι επενδύσεις.

Μόνο που εκεί ο εξαγωγικός τομέας είναι μεγάλος ως προς το ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 16% του ΑΕΠ περίπου και οι επενδύσεις είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Παρ' όλα αυτά, η Ιρλανδία δείχνει να είναι η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη όπου η κ. Μέρκελ βλέπει την πολιτική λιτότητας να δικαιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v