Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2014

Οι αντιρρησίες και το μειωμένο «κούρεμα» από την ΕΚΤ

Στο ενεργητικό του Γιάννη Στουρνάρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επέβαλε στα ελληνικά εχέγγυα, απελευθερώνοντας ρευστότητα 10-15 δισ. ευρώ.

Όμως, το σχετικό ελληνικό αίτημα για έκπτωση στο «κούρεμα» της ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα έχει ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, η αρχική πρόταση προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά είχε γίνει τον περασμένο Μάιο σε σημείωμα του τότε οικονομικού συμβούλου του και νυν υποδιοικητή της ΤτΕ καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα.

Αυτό καταγράφεται σε κεφάλαιο στο δεύτερο βιβλίο του κ. Μουρμούρα για την περίοδο «μετά την κρίση» που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα.

Στο βιβλίο, αντίγραφο του οποίου έχουμε, γίνεται αναφορά στο σημείωμα προς τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με το σημείωμα, η ΤτΕ θα έπρεπε να επιδιώξει τη μείωση του «κουρέματος» επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ για να τονωθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αν κάτι προκαλεί εντύπωση αυτό είναι άλλο: Κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις τότε, όπως μαθαίνουμε, αλλά η πρόταση μετουσιώθηκε σε πράξη μερικούς μήνες αργότερα.

Τέλος καλό, όλα καλά, που λένε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v