Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2014

«Χορηγία» από βροχές και Ισπανία στο ελληνικό ελαιόλαδο

Μέχρι και διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πιάσει η τιμή του ελαιολάδου φέτος.

Αυτό μεταφράζεται σε καλό εισόδημα για τους ελαιοπαραγωγούς από την Κρήτη και την Νότια Πελοπόννησο μέχρι την Άμφισσα και την Φθιώτιδα (Στυλίδα) και από εκεί την Χαλκιδική και την Θάσο.

Από την άλλη πλευρά θα πονέσει η τσέπη των καταναλωτών.

Η τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να εκτοξευθεί στα 3 με 4 ευρώ το λίτρο για την φετινή παραγωγή έναντι 1,8 με 2,2 ευρώ το λίτρο της περσινής, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών μετά την μεγάλη πτώση της παραγωγής στην Ισπανία.

Σ' αυτή την τιμή θα πρέπει να προστεθούν οι επιδοτήσεις που παίρνουν οι ελαιοπαραγωγοί έτσι κι αλλιώς με βάση τα στρέμματα που έχουν.

Αρκετοί παραγωγοί αποφάσισαν πέρυσι να μην συλλέξουν ελιές επειδή έκριναν ότι οι τιμές ήταν χαμηλές και δεν τους συνέφερε. Αρκέστηκαν λοιπόν στις επιδοτήσεις. Όμως, αυτή είναι η τελευταία χρονιά που οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση τα στρέμματα που έχει ο καθένας.

Από του χρόνου οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση την ποσότητα που θα παραδίνεται στα ελαιοτριβεία επισημαίνουν οι άνθρωποι του κλάδου.

Μαζί με τις υψηλές τιμές λόγω Ισπανίας ήρθαν επίσης κουτί οι βροχές και η σχετική ψύχρα που ευνοούν το μεγάλωμα του καρπού οπότε μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Είναι λοιπόν λογικό να αυξηθεί η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα και γι' αυτό τον λόγο μερικές επιχειρήσεις σκέφτονται να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπασμάτων για ελιές.

Να σημειώσουμε ότι η παραγωγή ελιών συνδέεται με το λεγόμενο ισοδύναμο υγρασίας. Αν δεν πέσει η ελάχιστη ποσότητα βροχών που απαιτείται, όπως συνέβη στην Ισπανία, ή πέσει μεγαλύτερη ποσότητα νερού από την επιτρεπόμενη, πέφτουν τα φύλλα και το ελαιόδενδρο δεν παράγει καρπούς.

Δεν είναι λοιπόν απόλυτα σωστό αυτό που λέγεται κατά κόρον ότι δηλαδή τα ελαιόδενδρα παράγουν ελιές μια χρονιά, αλλά δεν παράγουν την επόμενη.

Τα ελαιόδενδρα μπορούν να βγάζουν καρπούς για κάμποσα χρόνια στη σειρά αν το ισοδύναμο υγρασίας είναι ευνοϊκό.

Η συλλογή κάποιων ποικιλιών ελιών ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v