Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2014

Πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015

Με βάση τις κυβερνητικές πηγές, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ περίπου από την τρόικα και σε λιγότερο από 1 δισ. από το υπουργείο Οικονομικών.

Προφανώς, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συγκλίνουν για να μειωθεί η απόσταση που τις χωρίζει και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Με βάση την εικόνα που έχω από την πλευρά των δανειστών, οι τελευταίοι δεν δέχονται να χαμηλώσει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ήταν μια λύση. Ούτε δέχονται να διατηρήσει κάθε πλευρά τις θέσεις της και να συμφωνηθεί να ληφθούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέσα στο 2015 αν αποδειχθεί ότι ο στόχος κινδυνεύει να μην πιαστεί.

Όμως, οι δανειστές φαίνεται ότι θα μπορούσαν ίσως να δεχθούν κάτι άλλο. Να συμφωνηθούν τώρα μέτρα που θα μείωναν το προβλεπόμενο από τους ίδιους δημοσιονομικό κενό, αλλά δεν θα το εξάλειφαν, και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα να καλυφθεί το εναπομείναν κενό με έξτρα μέτρα το 2015, αν φυσικά παραστεί ανάγκη.

Στην προχθεσινή ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στους δύο τρόπους που προκρίνουν οι δανειστές για να μικρύνει η τρύπα στα έσοδα που εκτιμούν ότι άνοιξε η ρύθμιση των 100 δόσεων. Κοινώς, στην προσαρμογή της ρύθμισης με την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων υπαγωγής φόρων, π.χ. ΕΝΦΙΑ ή στη λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων.

Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά το θέμα μαζί με άλλα για να μειωθεί το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό και να έλθει πιο κοντά στους δανειστές.

Αν αυτό γίνει εφικτό, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ντιλ στο πρότυπο που περιγράφηκε πιο πάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v